Világbajnokság, G-csoport

2022.11.28. 18:58

Ezúttal nem volt szamba, de így is győztek a brazilok Svájc ellen

A brazil válogatott a szerbek után a svájciakat is legyőzte a világbajnokságon, így a franciák után másodikként bejutott a katari torna nyolcaddöntőjébe.

R. G.

Casemiro döntötte el a svájciak elleni összecsapást

Fotó: AFP

Vajon mire megy legjobbja, Neymar nélkül a brazil válogatott? 
Ez volt a legfőbb kérdés a svájciak elleni találkozó előtt. 

A Paris SG klasszisa bokasérülése miatt nem tudta vállalni a játékot, de nélküle is bombaerősnek tűnt a helvétek ellen pályára küldött kezdő.
A svájciak nem ezért bizakodhattak, hanem azért, mert az övék az egyik válogatott, amelyiket a brazilok még nem tudtak legyőzni világbajnokságon (a magyar a másik, a portugál a harmadik), legutóbb Oroszországban is egy csoportban voltak, s akkor 1–1-re végeztek. 

A brazilok mondhatni ugyanúgy kezdtek, ahogy a szerbek ellen, az első félidőben nem kellett szívgyógyszer után kapkodniuk a svájci csapat szurkolóinak, az egyetlen igaz nagy helyzet Vinícius Jr. előtt adódott a 28. percben, de a Real Madrid klasszisa nem jól találta el a labdát, így Yann Sommer védeni tudott. 

Na, de majd a második félidőben jön a szamba, ahogy jött a szerbek ellen – gondoltuk. De most nem jött.

Vinícius Jr. a 65. percben ugyan szép támadás végén remek gólt lőtt, de a videobírózás után a játékvezető les miatt elvette a gólt a Selecaótól. Mint kiderült, Richarlison volt lesen, amikor megszerezte a labdát, így már az egész akció érvénytelenül futott a gólig. 

Már-már úgy tűnt, hogy a svájciak megússzák a vereséget, de Casemiro másképpen gondolta, és a 83. percben megszerezte a vezetést az ötszörös világbajnoknak. Megint Vinícius Jr. volt a főszereplő, tőle indult az akció amelynek végén Rodrygo tette oda a labdát a Manchester United középpályása elé, Casemiro pedig tíz méterről kilőtte a hosszú sarkot.  

A brazil válogatott a várakozásoknak megfelelően a második meccsét is megnyerte, s ezt is úgy tette, hogy a svájciak a szerbekhez hasonlóan egyszer sem találták el a kapujukat. A győzelem pedig azt is jelentette, hogy Brazília a világbajnoki címvédő francia válogatott után másodikként kiharcolta a nyolcaddöntőbe kerülést. 

G-csoport, 2. forduló
Brazília–Svájc 1–0 (0–0)
Doha, 974 Stadion, 43.649 néző. V: I. Barton (salvadori).
Brazília: Alisson – Éder Militao, Thiago Silva, Marquinhos, Alex Sandro (Alex Telles, 86.) – Casemiro, Lucas Paqueta (Rodrygo, a szünetben), Fred (Bruno Guimares, 58.) – Vinícius Jr, Raphinha (Anthony, 74.), Richarlison (Gabriel Jesus, 73.). Szövetségi kapitány: Tite. 
Svájc: Sommer – Widmer (F. Frei, 86.), Akanji, Elvedi, R. Rodriguez – Rieder (Ed. Fernandes, 59.), Freuler, Xhaka – Embolo (Seferovic 76.), Sow (Aebischer, 75.), Vargas (Steffen, 58.). Szövetségi kapitány: Murat Yakin. 
Gólszerző: Casemiro (83.). 

STATISZTIKA
Labdabirtoklás: 53%, illetve 47%
Kapura lövés: 9, illetve 4
Kaput eltaláló lövés: 5, illetve 0
Szöglet: 8, illetve 3
Les: 3, illetve 1
Sárga lap: 1, illetve 1
Összes passz: 557, illetve 489
Teljesített passz: 496, illetve 421

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!