Érdekességek a világbajnokság 15. napjáról

2022.12.05. 08:05

Az eddigi négy vb-meccsükön egyetlen sárga lapot sem kaptak az angolok

Ilyen legutóbb az 1986-os világbajnokságon a magyar válogatottal fordult elő, amely a csoportmeccseket hozta le lap nélkül.

TEOL

Az angol válogatott rekordokat döntögetett a szenegáliak elleni nyolcaddöntőn

Fotó: AFP

Franciaország–Lengyelország (3–1) – a mérkőzésről itt olvashat!

  • Olivier Giroud a franciák első vb-meccsén duplázott, második góljával beállította a válogatottban 51 gólig jutó Thierry Henry rekordját, s a lengyelek elleni nyolcaddöntő 44. percében aztán felül is múlta a világ- és Európa-bajnok klasszist. Így ő a francia válogatott történetében a legtöbb gólt szerző játékos. A 36 éves Giroud a világbajnokságok történetének második legidősebb, a kieséses szakaszban betaláló játékosa lett. Az első Roger Milla 38 évesen és 44 naposan betaláló kameruni legenda, Roger Milla.
  • A mindössze 23 éves Kylian Mbappé a lengyeleknek lőtt duplájával ugyan még „csak” 33 válogatott gólnál jár, ám a francia örökrangsorban már a hetedik helyen áll. A tornát még 28 találattal kezdte a PSG sztárja, azóta megelőzte Jean-Pierre Papint, Just Fontaine-t, és Zinédine Zidane-t. Felkészül a 34 gólos David Trezeguet, és 37 találatnál tartó Karim Benzema...
  • A 23 éves francia támadó a négy évvel ezelőtti vb-n négy gólig jutott, idén már ötnél tart, vagyis 24 éves kora előtt jutott el kilenc világbajnoki gólig. Ezzel pedig lekörözte az 1966-os tornán 24 és fél évesen kilenccel gólkirályi címet szerző Eusébiót, valamint a 24 éves koráig csupán 7 vb-gólig jutó Pelét. A játékosként a futball egyetlen háromszoros világbajnoka, végül 12 világbajnoki gólt szerzett – s a francia támadónak minden esélye megvan rá, hogy beérje Pelét – sőt, ha ilyen ütemben termeli a gólokat, Miroslav Klose 16 gólos vb-rekordja is veszélyben lesz...
  • Robert Lewandowski az első lengyel játékos a 2006-os világbajnokság óta, aki egy tornán legalább két gólt szerzett – akkor a csoportkör harmadik fordulójában a Costa Rica elleni, már tét nélküli meccsen duplázott Bartosz Bosacki. A 20 válogatottságig jutó védőnek ez a két gólja volt a lengyel válogatottban, amely  2–1-re győzött a közép-amerikaiak ellen.
    Anglia–Szenegál (3–0) – a mérkőzésről itt olvashat!
  • Az 1990-es vb óta ezen a tornán fordul elő először az angol válogatottal, hogy két játékosa is legalább három gólig jut egy tornán: akkor Gary Lineker 4, David Platt 3 góllal zárt. Most Bukayo Saka mellett Marcus Rashfordnak is három gólja van. Ráadásul 2018 után ismét eljutottak 12 gólig az angolok, vagyis beállították az egy tornán szerzett legtöbb góljuk számát.
  • Az angol válogatott eddig a mérkőzésig hét alkalommal találkozott afrikai válogatottal világbajnokságon, mérlege négy győzelem, három döntetlen. Ez volt Anglia és Szenegál első egymás elleni meccse. A 13. alkalom, hogy Anglia elsőként egy vb-n találkozik egy válogatottal, az előző 12 ilyen esetből csak egyszer kapott ki. Az viszont nagyot szólt: 1950-ben az amatőr amerikaiaktól szenvedtek csúfos vereséget a magukat a világ legjobbjainak tartó angolok.
  • Már Jordan Henderson gólja is rekordot jelentett, Harry Kane találata pedig csak növelte ezt: eddig ugyanis a 2018-as vb-n volt a legtöbb különböző gólszerzője az angol válogatottnak, akkor hat játékos volt eredményes legalább egyszer. A 2022-es tornán már nyolc különböző gólszerzőnél jár az angol válogatott.
  • Jude Bellingham lett a legfiatalabb angol válogatott játékos, aki gólpasszt ad egy világbajnoki mérkőzésen. A Dortmund légiósa 19 éves és 158 napos korában osztott ki asszisztot – Jordan Henderson volt a kedvezményezett.
  • Szenegál eddigi három világbajnoki szereplése során másodszor jutott tovább a csoportjából, de először búcsúzott a legjobb 16 között. Az első 2002-es szereplés alkalmával a 16 között hosszabbításban Svédországot múlták felül, majd a végül bronzérmes török válogatott jelentette a végállomást – szintén hosszabbítás után.
  • Bármilyen hihetetlen is, de ez a mai eredmény Szenegál vb-történelmének legsúlyosabb veresége. Az eddigi rekordot az idei torna csoportkörében a hollandoktól szenvedett 2–0 jelentette. Még egy egészen meglepő statisztika az afrikaiakról: a mostani világbajnokság előtt soha nem kaptak ki európai válogatottól rendes játékidőben.
  • Legutóbb az 1986-os világbajnokságon fordult elő, hogy egy válogatott kapott sárga lap nélkül játszotta le a csoportkörben mind a három meccsét. Akkor ez a magyar válogatottnak sikerült – a továbbjutás nem. Az angolok most megismételték ezt a teljesítményt, azzal a különbséggel, hogy sárga nélkül jutottak tovább, sőt, mint kiderült, ezen a tornán sorozatban a negyedik meccsüket hozták le sárga lap nélkül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!