Gazdaság

2008.09.22. 14:03

Újabb APEH-levéllel kopogtat a postás

Százötvennyolcezren kapnak adófolyószámla-kivonatot legkésőbb 2008. október 31-ig a Dél-Dunántúlon.

TEOL

Idén azok a magánszemélyek, egyéni vállalkozók, valamint gazdálkodó szervezetek kapnak kivonatot, akiknek adófolyószámlája ezer forintot meghaladó tartozást, vagy túlfizetést mutat, illetve késedelmi pótlékkal érintett. Tolna megyében 37 674-en kapnak kivonatot adófolyószámlájukról. Az érintettek között 34 367 magánszemély és 3307 gazdasági szervezet szerepel - tudtuk meg Marton Ferenctől, az APEH dél-dunántúli igazgatóságának sajtóreferensétől. Elektronikus úton 12 650-en adóztak, ők elektronikus úton kapnak tájékoztatást adófolyószámla-egyenlegükről. A többi 25 024 adózó - akik nem elektronkus úton vallottak - papír alapú tájékoztatást kap.

Idén először a magánnyugdíjpénztári befizetések is szerepelnek az adófolyószámla-kivonatokban. A kivonat segítségével összehasonlítható az adózó saját nyilvántartása az adóhivatal nyilvántartásával. Ha a két adatsor eltérést mutat, akkor célszerű folyószámla-egyeztetést kezdeményezni a területileg illetékes adóhivatalnál, lehetőleg írásban.
Ennek egyszerűsítésére az APEH Dél-dunántúli Regionális Igazgatósága formanyomtatványt alakított ki. Ezt az igazgatóság honlapjáról lehet letölteni.

Marton Ferenc elmondta, ha a folyószámla-egyeztetés után a kivonat tartozást mutat, akkor azt célszerű minél hamarabb befizetni. A késedelem minden napjára késedelmi pótlékot számít fel, ugyanis a hivatal ennek napi mértéke a jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része.

Adófolyószámla-kivonatok száma a Dél-Dunántúlon


[caption id="" align="alignleft" width="350"] Tolnai Népújság
[/caption]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!