Gazdaság

2009.04.04. 09:22

Érik már a kísérleti projekt gyümölcse

Lengyel, Kisvejke és Závod közösen vesz részt egy munkaerőpiaci programban. Gyümölcstermelői tanfolyamot szerveznek, s a végzettséget megszerzőket segítik az elhelyezkedésben.

TEOL/Wessely Gábor

Hogyan lehet munkahelyeket létesíteni a falvakban? A kérdés nem költői. A gyakorlati megvalósítást éppen a napokban mutatták és mutatják be a Dél-Dunántúli régióból érkező vendégeknek a lengyeli szakiskolában és a Danubia Frucht gyümölcsértékesítő szövetkezet kisvejkei telephelyén.
Az úgynevezett sorsfordító és sorsformáló munkaerőpiaci programban Lengyel, Kisvejke és Závod vesz részt. Gyümölcstermelő tanfolyamot szerveznek húsz résztvevővel. Megtanítják nekik a szakszerű ültetést, metszést, szedést, válogatást. S később segítik a végzetteket, hogy elhelyezkedhessenek a termelőknél.

Budai Zoltán, a bonyhádi munkaügyi központ kirendeltség-vezetője arról számolt be, hogy ez egy példaértékű kísérleti projekt a régióban. Az önkormányzati vezetők, falugazdászok, mezőgazdasági vállalkozók és munkaügyi szakemberek a lengyeli iskolában előadásokat hallgatnak meg, a szövetkezetnél a gyümölcstermesztés, felvásárlás és értékesítés módjáról tájékozódhatnak. Március 31-ére tolnaiakat, április 2-ára somogyiakat, április 8-ára és 15-ére baranyaiakat és tolnaiakat hívtak meg.

A nyitó napon dr. Brebán Valéria, a regionális munkaügyi központ főigazgatója köszöntötte a vendégeket a lengyeli Apponyi-kastélyban. Előadást tartott többek között Bujdosó Lászlóné a lengyeli középiskola igazgatója, Dömötör Csaba szakképzőiskolai főigazgató, Höfler József kisvejkei polgármester, Szénási Tibor a Danubia Frucht elnöke és Molnár József a Szekszárdi Növény Zrt. fejlesztési igazgatója.

[caption id="" align="alignleft" width="334"] Az épülő kisvejkei hűtőházat Szénási Tibor (balról), a Danubia Frucht elnöke mutatta be csütörtökön a somogyi vendégeknek
[/caption]

A program aktív résztvevője Höfler József kisvejkei polgármester. Egyike volt annak a hét gazdának, aki 1996-ban gyümölcstermesztési társulást hozott létre. Ebből nőtt ki a Danubia Frucht Szövetkezet, melynek ma már több mint nyolcvan tagja van Dunaföldvártól Mágocsig. Cseresznyével, meggyel, almával és szilvával is foglalkoznak, de a meghatározó portékájuk a kajszibarack. Exportálnak többek között Németországba, Olaszországba és Skandináviába.

A térségben már 250 hektár gyümölcsösük van, pályázati pénzből növelik a hűtőkapacitást – 260 tonnáról 850 tonnára – és korszerűsítik a szállítást. Eddig a be- és kirakodás egy helyen történt, sokszor akadályozták egymást a szállítók, de ezentúl napi négy hűtőkamion kényelmes megpakolására lesz mód. Ezen kívül pályáznak egy nagy teljesítményű válogatógépre is.

Helyi munkaerőt kívánnak alkalmazni. Egyelőre négy személyt foglalkoztatnak állandó jelleggel, és 20-25 idénymunkást a szezonális feladatok ellátására. A polgármester tárgyszerűen fogalmaz: az a cél, hogy dolgozzanak a munkaképes emberek, s ne a szociális juttatásokra várjanak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!