Gazdaság

2009.04.10. 16:52

Kritikus időket hozhat a tavasz

A hirtelen meleg miatt szinte minden gyümölcsfa virágba borult a megyében. Ez az időszak a legkritikusabb a betegségek szempontjából.

M. I.

A mostani száraz időjárás szerencsénkre nem kedvez a kórokozók nagy részének. Az ilyenkor veszélyes fodrosodás, monília, varasodás csapadék hiányában nem fertőz, mondta dr. Nagy Elemér agrármérnök. Mindez megváltozik, ha elered az eső. Ha eső után védekezünk, akkor felszívódó és kontakt szerek kombinációját használjuk, de az eső kezdetétől számítva maximum 72 órán belül. Ahol előző évben erős lisztharmat fertőzés volt, ott jelenleg is védekezni kell.

A rovarkártevők fejlődésének (pl. gyümölcsmoly) viszont kedvez a meleg, ezért várhatóan korábban fognak megjelenni. Nagy figyelmet igényel a szilva, amelynek virágzásában támad a poloskaszagú szilvadarázs. Ezen kártevő ellen védekezni kell virágzásban is, méhkímélő technológiával, méhekre mérsékelten veszélyes rovarölő szerrel esti szürkület kezdetétől. Figyelni kell az ültetvényben a levéltetvek felszaporodására is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!