Gazdaság

2010.07.05. 16:17

Az őszre már rend lehet a káoszból

Augusztus elsejétől ismét változik az egyszerűsített foglalkoztatás szabályozása. Utoljára áprilisban volt ezen a területen újítás, ami a szakemberek szerint csak fokozta a zűrzavart.

Mauthner Ilona

– Először elmentem a munkaügyi központba, onnan tovább küldtek az adóhivatalba, de ott sem igazán tudták, hogy milyen nyomtatványt kell kitöltenem, illetve hogyan kell bejelentkeztetni a munkásokat – mesélte egy szekszárdi gazdálkodó, aki két alkalmi dolgozót szerettet volna felvenni a zöldmunkák elvégzésére a szőlészetébe.

– Kétszer is visszamentünk, mire végre megoldották a problémánkat. Tudom, hogy a jelenlegi rendszert eltörlik, de ha ellenőrzést kapunk, akkor erre nem hivatkozhatunk – tette hozzá.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] A jelenlegi jogszabály szerint ellenőrzik a gyümölcsöt szedő idénymunkásokat is, naponta kétszer kell jelenléti ívet aláírni. Augusztustól ismét változás lesz (illusztráció)
[/caption]
A jelenlegi előírás szerint az adóhivatalnál be kell jelentkeznie a munkavállalónak, majd ezt követően telefonon (a 185-ös számot kell hívni), vagy elektronikus úton naponta be kell diktálnia a munkaadónak a munkavállalók adatait (TAJ számát és adóazonosító jelét is). Növénytermesztésnél (ide tartozik a zöldmunka, gyümölcsszedés is) kicsit más a helyzet, itt naponta kell jelenléti ívet vezetni (ezt a nyomtatvány boltban lehet venni), amit naponta kétszer (kezdéskor és végzéskor) alá kell írnia a munkavállalónak, majd elektronikus úton, a következő hónap 12-ig kell lejelenteni az adóhivatal felé, hogy melyik nap, kik (adatokkal), hol és mit dolgoztak.

Az április 1-én életbe lépett új szabályozásnál még a korábbi, zöldkönyves rendszer is jobb volt. Égető szükség van a módosítására, ám nem szerencsés, hogy erre csak augusztus 1-vel kerül sor. Nagyjából így foglalható össze a megkérdezett szakemberek véleménye az egyszerűsített foglalkoztatással kapcsolatos törvények várható változtatásáról. A mezőgazdasági vállalkozók szerint gondot okozhat, hogy az átállásra éppen az idénymunkák kellős közepén kerül sor.

– Több lett a közteher és a járulék az alkalmi foglalkoztatásnál – mondta egy bátaszéki építési vállalkozó. – Ott tartunk, hogy visszasírjuk a kiskönyveket. Nem merjük megkockáztatni azt, hogy nem jelentjük be a dolgozót, mert alig telik el hét, hogy ne kapnánk ellenőrzést.
Az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség tapasztalata szerint az április 1-el hatályba lépett szabályok betartása sok gondot okoz a munkáltatóknak.

Az utóbbi két hónapban ellenőrzött több mint 300 munkáltató kétharmadánál találtak szabálytalanságot: elmaradt a bejelentés és a jelenléti ívet sem vezették. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis a 4 napnál rövidebb foglalkoztatásnál elegendő a jelenléti ívek vezetése, írott munkaszerződésre nincs szükség.

Az augusztus 1-től várható új rendelkezések a mezőgazdaság, az idegenforgalom és az alkalmi munkák terén hoznak változásokat. A lényeg: a közteher mértéke az előbbi két területen napi 500, az alkalmi munkáknál pedig 1000 forint lesz, függetlenül a bér mértékétől. Az egyszerűsített foglalkoztatás bejelentéséhez először a munkáltatónak kell regisztráltatnia magát az Ügyfélkapun, ezután pedig telefonon, vagy e-mailen jelentheti be a jogviszonyt. Fontos változás, az új törvény nem foglalkozik a háztartásban végzett alkalmi munka végzésével, ez adómentessé válna.


Egyszerűsített foglalkoztatás változás előtt és után

Jelenleg:
- alkalmi munka: 1 éven belül maximum 90 napig tartó jogviszony
- idényjellegű mezőgazdasági munka: 1 éven belül maximum 31 nap jogviszony (közteher mértéke: 30 %)
- idényjellegű növénytermesztési és idegenforgalmi munka (közteher mértéke: 30 %)

2010. augusztus 1-től:
- mezőgazdaság, 1 éven belül maximum 120 nap jogviszony (napi 500 Ft a közteher, a nyugellátás alapja 1370 Ft)
- alkalmi munkák (közteher: napi 1000 Ft)
- idegenforgalom, 1 éven belül maximum 120 nap jogviszony (közteher: napi 500 Ft, a nyugellátás alapja 2740 Ft)

Forrás: Világgazdaság

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!