Gazdaság

2010.11.18. 16:00

Pénzt hagy a zsebekben az új adózási rendszer

Csicsáky Péter a VOSZ soros elnöke tartott előadást Szekszárdon, a Mészáros Borházban, a Magyar Vállalkozói Szalon soros rendezvényén.

Sz. Á.

A bankok, illetve a másik oldalon a társadalom, a gazdasági szféra és a politikusok között - finoman fogalmazva - feszültség érzékelhető - mutatott rá Csicsáky Péter. A VOSZ soros elnöke, egyúttal a Takarékbank  Zrt. vezérigazgatója szerda este tartott előadást Szekszárdon, a Mészáros Borházban, a Magyar Vállalkozói Szalon soros rendezvényén.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Csicsáky Péter Fotó: M. D.
[/caption]
- Ez a viszony mindegyik területen előnytelen mindegyik fél számára - folytatta a meghívott vendég. - Sajnos, a magyar bankrendszert érintő gazdasági élet tele van olyan hatásokkal, melyek nem teszik könnyebbé a hitelezést. Ezt a helyzetet csak tetézi az a gazdasági környezet, ami az elmúlt időszakban jellemezte az országot. Előrehaladás akkor következne be, ha a gazdaság kedvező változáson menne keresztül.

Mindenestre látszanak olyan intézkedések, melyek megérthetők: gondolok itt az adózással kapcsolatos, a közelmúltban bevezetett eljárásokra. Ám az is világos, hogy ezek átmeneti lépések: ágazatokat nem lehet megterhelni hosszú évtizedekre nem jövedelemfüggő adórendszerrel.

Mégis, a nemsokára bevezetendő 16 százalékos, egykulcsos adórendszer kétségkívül hagy némi pénzt az emberek zsebében. Ez a pénz valahol meg fog jelenni: vagy megtakarításokban, vagy a piacon fogyasztási, avagy beruházási keresletként. Mindez tehát indukálhat bizonyos növekedést a gazdaságban, akárcsak a társasági adó csökkentése.

A kérdés csak az, hogy ezen adózási rend fenntartásának idején képes lesz-e a gazdaság úgy megerősödni, hogy visszaálljon a normális működés. Mindannyiunk érdeke, hogy így legyen.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!