Gazdaság

2012.05.09. 14:16

Vissza nem térítendő támogatás borászoknak

Vissza nem térítendő támogatás igényelhető borászati gépekre, hívta fel az érintettek figyelmét az agrárkamara. A megkérdezett borászok szerint azok járnak jól, akik mindenképpen akarnak fejleszteni.

Mauthner Ilona

Olyan új borászati gépek és technológiai berendezések vásárlására igényelhető a 2012/2013. borpiaci évben vissza nem térítendő támogatás, amelyek javítják a vállalkozás összteljesítményét. Bár a támogatási kérelmeket majd csak 2012. október 16. és december 17. közötti lehet benyújtani, de a beruházásokat már most meg lehet kezdeni.
[caption id="" align="alignleft" width="334"] Bodri István
[/caption]
A támogatási kérelemben olyan gépekre igényelhető a támogatás, amelyeket a gazdálkodó idén március 1-jét követően vásárolt meg, a vételárat a támogatási kérelem benyújtásáig teljes egészében kifizette, és a gépet üzembe helyezte.

Bodri István, a Szekszárdi Hegyközség elnöke szerint ez a lehetőség azoknak jó, akik mindenképpen akarnak fejleszteni, hiszen a tartályokat, az új technológiát akkor is megvennék, ha nem lenne támogatás. Így viszont - ha szerencséjük van - a beruházásnak akár a 40 százalékát is visszakaphatják.

A rendelet szerint a támogatás kizárólag olyan új, első üzembe helyezésű gép vásárlásához nyújtható, amely javítja a vállalkozás összteljesítményét. Az egy kérelmező részére nyújtható támogatási összeg legalább 1 millió, legfeljebb 100 millió forint lehet.

A támogatás mértéke  mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő igénylők esetében a gépek nettó vételárának 40 százaléka, míg nagyvállalatoknál 20 százaléka. A támogatások kifizetésének legkésőbbi határideje 2013. október 15.

A teljes írást a Tolnai Népújság május 10-i, csütörtöki számában olvashatja! Keresse az újságárusoknál, vagy fizessen elő! Részletek itt! Kérje ingyenes próbaszámunkat: itt!

Mauthner Ilona Bodri István -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!