Gazdaság

2013.04.04. 12:10

Cigarettaárusító hely nélkül marad sok település

Jelen állás szerint nyártól cigarettaárusító hely nélkül marad sok település, mivel nem akadt pályázó a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. kiírására.

Vizin Balázs

Negyvenkilenc Tolna megyei településről nem érkezett be a február 22-ei határidőig koncessziós pályázat a dohány-kiskereskedelemre – hozta nyilvánosságra a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. Az érintett helyekre vonatkozóan új pályázati lehetőséget tettek közzé. – Egy Cikó méretű település túl kicsi ahhoz, hogy egy ilyen mérvű beruházásba kezdjen az ember – válaszolta Gecző Csilla arra a kérdésre, hogy ő miért nem csatlakozott a kiíráshoz. A boltvezető hozzáfűzte, emellett a pályázathoz és a majdani működtetéshez szükséges forrást sem tudta volna előteremteni. Abban bízik, hogy a vállalkozása túléli, hogy a nyár közepétől nem forgalmazhat dohánytermékeket, bár aggodalmát fejezte ki ezzel kapcsolatban.

Akárcsak egy másik helyi bolt- és presszótulajdonos: Szabó Lajosné. Ő is úgy látta, hogy egyáltalán nem, vagy csak nehezen térülne meg a koncessziós pályázat jelentette befektetés, ezért nem csatlakozott ehhez. A vállalkozó attól tart, hogy azok az emberek, akik most a napi bevásárlás részeként például a cigarettájukat Cikón szerezték be, azok elpártolnak tőlük, és egy közeli településen intézik majd el ezt egyben.

– Kicsi árrés, nagy befektetés, magas rizikó – így összegezte a nemzeti trafikok ötletét Hanol János, németkéri bolttulajdonos. A faluban eddig ők adták el a legtöbb dohányárut, jelen állás szerint azonban nyártól cigaretta árusító hely nélkül marad a település, mivel nem akadt pályázó a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. kiírására. A kereskedő szerint szinte lehetetlen feltételeket szabnak azoknak, akik meg akarják kapni az árusítási jogot. A trafik nem lehet egy légtérben az élelmiszerekkel, így az sem lehetséges, hogy a mostani üzletből válasszanak le egy sarkot. Ez egyben külön pénztárgép beszerzését és a személyi feltételek megteremtését is szükségessé tenné. Hanol János úgy véli, csak az tehet szert némi haszonra a cigaretta árusításból, aki maga ül be a trafikba. Kockázat pedig nemcsak a kiadások bizonytalan megtérülése miatt van, hanem amiatt is, hogy a legtöbb bolti betörés során cigarettát és szeszes italt visznek el.

Főleg a kisebb, kétezer lélekszám alatti településekről nem érkezett egyetlen pályázat sem dohánytermékeket árusító trafik nyitására Tolna megyéből. Íme a lista: Alsónána, Aparhant, Belecska, Bonyhádvarasd, Cikó, Csibrák, Csikóstőttős, Diósberény, Dúzs, Értény, Felsőnána, Kajdacs, Kakasd, Kalaznó, Kapospula, Keszőhidegkút, Kéty, Kisdorog, Kismányok, Kistormás, Kisszékely, Kisvejke, Koppányszántó, Kölesd, Lápafő, Lengyel, Miszla, Mórágy, Mőcsény, Mucsfa, Mucsi, Murga, Nagyszékely, Nagyszokoly, Nagyvejke, Németkér, Pári, Pörböly, Pusztahencse, Sárpilis, Szakadát, Szárazd, Tengelic, Tolnanémedi, Újireg, Váralja, Várong, Varsád és Udvari.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!