Gazdaság

2016.01.29. 07:31

Várakozással néznek az év elébe

Erősen indul az év, nagyon magasról, csaknem másfél éve nem látott szintről startol 2016-ban a GKI konjunktúra-index.

V. M.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. által, az EU támogatásával végzett felmérés szerint az üzleti várakozások a 2015. évi, a fogyasztóiak pedig a 2014. évi csúcspontjuk közelében voltak. Az üzleti bizalmi index emelkedése a szolgáltató cégek látványosan megugró, másfél évtizede nem tapasztalt optimizmusának tudható be. Az ipari várakozások minimálisan javultak, az építőipariak viszont hasonló mértékben romlottak, a kereskedelmiek pedig lényegében változatlanok maradtak. A szolgáltatói bizalmi index utoljára 2000 őszén volt ilyen magas.

Jobb lett az általános üzletmenet és a forgalmi helyzet, valamint az értékesítési kilátások megítélése is. A foglalkoztatási szándék az ipar kivételével minden ágazatban erősödött, a lakosság munkanélküliségtől való félelme azonban decemberhez képest nem változott. Az áremelési törekvés az iparban és meglepő módon a szolgáltató szférában visszafogottabb lett, a kereskedelemben viszont élénkült. A magyar gazdaság kilátásainak megítélése minden ágazatban érezhetően javult (legkevésbé az iparban), s mindegyikben több a javulásra, mint a romlásra számító cég. A lakosság véleménye is kedvezőbb lett, de körükben a pesszimisták vannak némi többségben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!