Bulvár-celeb

2023.03.30. 05:50

Magyar kutatók megtalálták az egyik legveszélyesebb daganatos betegség ellenszerét

Tovább nőhetnek a melanomás betegek túlélési esélyei.

Illusztráció: Shutterstock

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ (HCEMM) kutatócsoportjának csapata a világ negyedik leggyakoribb daganatos megbetegedése, a melanóma immunterápiás modelljét fejleszti tovább új technológiával és kísérleti modellekkel – írja az Origo.

A HCEMM által az MTI-hez eljuttatott közleményben kiemelték: az elmúlt 15 évben az áttétes melanómában szenvedők hosszú távú életkilátásai az ötszörösére javultak, az 5 éves túlélés már meghaladja az 50 százalékot. 

A kutatócsoport célja, hogy a gyógyulási arány tovább emelkedjen, illetve a jövőben a melanóma krónikus, kezelhető betegséggé váljon.

Illusztráció: Shutterstock

Kemény Lajos Vince, a kutatócsoport vezetője kiemelte:

Az immunterápia tette lehetővé, hogy mára az áttétes melanómás páciensek korábban elképzelhetetlen gyógyulási esélyekkel rendelkezzenek világszerte.

A kutatócsoport a terápiákkal szembeni ellenállásának kialakulását is meg akarja előzni. 

Az igazi áttörést az jelentené, ha a melanóma (...) nem jelentene közvetlen életveszélyt a páciensek számára

– mondta a kutatócsoport vezetője.

A melanóma az egyik legismertebb és legagresszívabb bőrdaganatos megbetegedés, amelynek kockázatát a túlzásba vitt napozás és a fokozott UV-terhelés bizonyítottan növeli, ezért mindenki számára ajánlják a rendszeres bőrgyógyászati szűrést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában