erősségek és veszélyek

2018.11.29. 14:00

A Nemzeti Bank szerint erős a hazai bankrendszer sokkellenálló-képessége

Ez azért lényeges, mert a nemzetközi környezet egyre bizonytalanabbá vált az elmúlt időszakban.

A magyar bankrendszer sokkellenálló-képessége mind a likviditási helyzet, mind a veszteségtűrő képesség szempontjából erős – derül ki a jegybank Pénzügyi stabilitási jelentéséből, amelyet sajtótájékoztatón mutatott be csütörtökön a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Nagy Tamás, az MNB főosztályvezetője a sajtótájékoztatón elmondta:

a bankrendszer jövedelmezősége nemzetközi összehasonlításban is kiemelkedő, ez erősíti a bankok tőkehelyzetét, de a profit szerkezete fenntarthatatlan, az eddig az értékvesztések visszaírására épülő magas profitabilitás kifulladni látszik.

Nagy Tamás rámutatott: a banki nyereségesség fenntartásához szükség van a banki költségek csökkentésére, a költséghatékonyság javítására.

A nemzetközi környezet bizonytalanabbá vált az elmúlt időszakban, a gazdasági növekedést tekintve a feltörekvő és a fejlett országok is valószínűleg idén érték el a csúcsot, az emelkedő infláció miatt vélhetően minden országban nőnek majd a kamatok, egyúttal a geopolitikai kockázatokkal is számolni kell – jelezte. Kiemelte: a kelet-közép-európai régió ellenállónak bizonyult a tőkekiáramlással szemben.

A jegybank szakértői úgy vélik: az ingatlanárak emelkedését nem követi kockázatos hitelkihelyezés, emiatt a pénzügyi stabilitási kockázatok nem emelkedtek jelentősen.

A banki eszközök növekedése előretekintve hozzájárul ahhoz, hogy a bankrendszer fokozatosan kinője azokat a problémákat, melyek a 2008-as válság kitörését követő időszak örökségének tekinthetők. Az emelkedő mérlegfőösszeg, a bővülő hitelezés és a javuló gazdasági mutatók mind a nem teljesítő hitelek arányára, a hitelezési veszteségek alakulására, valamint az eszközarányos működési költségek nagyságára is pozitív hatást gyakorolnak – olvasható a stabilitási jelentésben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában