zavartalan működés

2020.09.12. 09:36

A vetőmagtermelés a járvány alatt sem állt meg

Az ágazat szabályos, zárt rendszerben működik, az utóbbi időben pedig komoly biztonsági intézkedéseket is hoztak.

Forrás: Shutterstock

Az elmúlt hónapokban zavartalanul működött a magyar vetőmag előállítás a koronavírus-járvány miatti járványügyi intézkedéseknek köszönhetően – közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács pénteken.

Tájékoztatásuk szerint a szervezet martonvásári kastélyparkban megtartott éves küldöttgyűlésén Takács Géza elnök hangsúlyozta, hogy a vetőmagágazat szabályokat betartó, részletekre figyelő, zárt rendszerben működik, továbbá tagjaik komoly intézkedéseket hoztak munkatársaik egészségének védelmére, ezért is volt zavartalan a hazai vetőmagtermelés.

A szakember leszögezte: a járványhelyzet sem akadályozza azt, hogy a termelők mind minőségben, mind mennyiségben hozzájuthassanak a legkiválóbb vetőmagokhoz.

Az elnök rámutatott, hogy nagy figyelmet fordítanak az exporthoz kapcsolódó logisztikára, mert a vetőmagnak el kell jutnia a külföldi vásárlókhoz. Magyarország a világ élvonalához tartozik a vetőmagexportban, az ágazatban tevékenykedő vállalatok évente mintegy 170-190 milliárd forint értékű árut szállítanak világszerte – fűzte hozzá.

A küldöttgyűlésen bejelentették, hogy a szövetség az elmúlt évben háromoldalú megállapodást írt alá a Gabonatermesztők Országos Szövetségével és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával a posztregisztrációs fajtakísérletek folytatásáról, így a korábbi őszi búza és kukorica kísérletek mellett ettől az évtől az őszi káposztarepcét is tesztelik. A kísérletek azért fontosak a gazdálkodóknak, mert így objektív információkat tudnak szerezni az egyes fajtákról.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában