online felmérés

2020.12.22. 16:35

Az étrend-kiegészítők fogyasztásáról folytat kutatást a Nébih

A kérdőívet a hivatal honlapján az év végéig tölthetik ki az érdeklődők.

Online felmérést indított a lakosság étrend-kiegészítőkkel kapcsolatos ismereteinek, fogyasztási és vásárlási szokásainak megismerése érdekében a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal – tájékoztatta erről a Nébih az MTI-t hétfőn.

A kutatás célja, hogy a visszajelzések alapján tematikus útmutatót állítsanak össze, amellyel az étrend-kiegészítők vásárlását biztonságosabbá tehetik.

Az uniós csatlakozást követően az étrend-kiegészítő termékek előzetes hatósági engedélyeztetése megszűnt, a piacon jelenlévő termékek vizsgálata szúrópróbaszerűen vagy tematikus célellenőrzések alapján zajlik – ismertette a hivatal. A bőséges kínálat azonban gyakorlatilag lehetetlen feladat elé állítja az ellenőrző szerveket – tették hozzá.

Jelenleg 20 126 bejelentett étrend-kiegészítő termék van a magyar boltokban és webáruházakban – idézte a hivatal az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet nyilvántartásának adatait. Az online értékesítés, az előírásoknak nem megfelelő, vagy épp szándékosan illegális kínálat mértéke a Nébih szerint megbecsülhetetlen.

Az étrend-kiegészítők iránti igény az elmúlt évtizedek során jelentősen megnőtt, a koronavírus járvány eredményeként pedig korábban nem látott mértékű érdeklődés övezi ezeket a termékeket – hívta fel a figyelmet a Nébih utalva arra, hogy a kockázatok hatékony csökkentésére – az átláthatatlan nagyságú termékkínálat miatt – a lakosság ismereteinek bővítése lehet a legcélravezetőbb.

A kérdőívet a hivatal honlapján az év végéig tölthetik ki az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában