a közérthető formáért

2021.02.02. 08:23

Új intézmény alakul a Nébih közadatainak újrahasznosítására

A Digitális Agrárstratégiához kapcsolódó rendszer fejlesztése 2020-ban indult, a központ teljes körű megvalósításának határideje 2023. december 31.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál (Nébih) már meglévő közadatok újrahasznosítása, azok megjelenítése közérthető formában – ezzel a céllal kezdték meg a Nemzeti Élelmiszerlánc Adatszolgáltatási Központ (NÉAK) létrehozását, közölte a Nébih hétfőn az MTI-vel.

A projekt előkészítésére a kormány tavaly 133,8 millió forintot biztosított, a további finanszírozás várhatóan uniós forrásból történik az Új Nemzedék EU helyreállítási csomag (RRF) terhére – tájékoztatott a Nébih.

Kifejtik, hogy a NÉAK létrehozásának alapvető célja az élelmiszerlánc-felügyeleti szervnél már meglévő közadatok újrahasznosítása, valamint azok közérthető formában történő megjelenítése. A fejlesztéseknél fontos szempont, hogy az adatok feldolgozásából nyert tudás a gazdálkodók számára elérhető, megismerhető, de legfőképp hasznosítható legyen.

Az információk gyűjtése, feldolgozása, elemzése, majd az adatok újrahasznosítása a hatósági beavatkozásokat is képes hatékonyabbá tenni. A NÉAK létrehozásával azonban a Nébih elsődleges célja az, hogy a vállalkozók részére nyújtson valódi, releváns információkat, így segítik egyes piaci szereplők versenyképességének, tudásszintjének, teljesítményének növelését – tájékoztatott a Nébih.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!