Járvány

2021.03.19. 15:45

Magyar vállalkozások 99 milliárd forintnyi beruházást valósítanak meg külföldön

A magyar gazdaság dimenzióváltása sikeres, mert egyre szélesebb azon vállalatok csoportja, amelyek képesek külföldön beruházni és sikereket elérni – mondta a külügyminiszter.

A külpiaci növekedési támogatás segítségével egyelőre 99 milliárd forintnyi beruházást hajt végre külföldön 33 vállalat, amelyhez a kormány 51 milliárd forintot adott – mondta a külgazdasági és külügyminiszter pénteken a Győr-Moson-Sopron megyei Petőházán, ahol átadta a támogatási okiratot a Pellet Produkt Kft.-nek, amely a horvátországi Verőcén épít üzemet.

Szijjártó Péter hozzátette, hogy már 157 vállalat nyújtott be támogatási kérelmet.

A magyar gazdaság dimenzióváltása sikeres, mert egyre szélesebb azon vállalatok csoportja, amelyek képesek külföldön beruházni és sikereket elérni – hangsúlyozta.

Hozzátette, hogy a tavaly elért 100 milliárd euró fölötti exportteljesítmény csak akkor növelhető, ha a vállalatok a termelési tevékenységük egy részét kihelyezik, amely által a magyar gazdaságba újabb növekedési forrásokat tudnak becsatolni.

A külpiaci növekedési támogatás ebben segít – szögezte le.

Ismertette, hogy a petőházi Pellet Produkt Kft. ötmilliárd forint értékben hoz létre üzemet Horvátországban, amelyet a kormány 2,3 milliárd forinttal támogat, mert a beruházással nemcsak a pellet exportja nő, hanem több tízezer tonnányi szén-dioxidtól is megkíméli a környezetet. Ezen felül a cég erősíti európai pozícióját.

Kiemelte: fontos Magyarország számára, hogy a környezetvédelem és a versenyképesség egyensúlyban legyen, ezt bizonyítja, hogy az ország egyike annak a 21 országnak a világon, amelyek úgy tudták növelni gazdasági teljesítményüket az elmúlt években, hogy közben csökkentették a károsanyag-kibocsátást.

Reálisnak nevezte azt a célkitűzést is, hogy 2030-ra a magyar villamosenergia-termelés 90 százaléka karbonsemleges legyen.

Szijjártó Péter beszélt arról, hogy a koronavírus-járvány miatt tavaly az összes hasznos munkaidő 9 százaléka veszett el a világon, 114 millióan váltak munkanélkülivé, a világkereskedelem 9,2 százalékkal esett vissza, a külföldi közvetlen beruházások pedig globálisan 42 százalékkal csökkentek.

Barcza Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról szólt, hogy a kormány „jó és hatékony” válaszokat ad a járvány kihívásaira, emellett Sopron és térséges szempontjából a Magyar falu és a Modern városok program is fontos.

Kaszab István, a Pellet Produkt Kft. ügyvezetője azt emelte ki, hogy egy tavalyi beruházás eredményeként üzemük kapacitásának határán van, elérték az évenkénti tízezer tonna pellet gyártását, növekedni pedig úgy tudnak, ha külföldön ruháznak be.

A nyilvános céginformációs adatok szerint a 2008-ban alakult cég árbevétele 2019-ben 463 millió forint volt, 43 millió forinttal több, mint 2018-ban. Adózott eredménye 3,1 millió forintra esett, ez 4,5 millió forinttal kevesebb, mint 2018-ban. 2019 év végén 12 embert foglalkoztattak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában