Ország-világ

2021.08.31. 17:05

Szijjártó: négy hónap maradt elérni a kitűzött éves gazdasági növekedést (videó)

Bejelentették az amerikai központú Huntsman vegyipari vállalat pétfürdői fejlesztő- és gyártóüzemének újabb bővítését.

Mindössze négy hónap maradt arra, hogy a magyar bruttó hazai termék (GDP) idei növekedése elérje a kitűzött 5,5 százalékos célt, ezért küzd minden egyes nap a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzs – jelentette ki a Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a tárca közleménye szerint.

Amennyiben a gazdasági növekedés idei üteme eléri az 5,5 százalékot, az állam a jövő év elején visszafizeti a gyermeket nevelő családoknak a 2021-ben befizetett személyi jövedelemadójukat.

A miniszter hangsúlyozta, hogy ez csak akkor lehetséges, ha Magyarországnál nagyobb és erősebb államokat sikerül sorozatosan legyőzni a beruházásokért folytatott versenyben, ahogyan ez most is történt, ugyanis bejelentették az amerikai központú Huntsman vegyipari vállalat pétfürdői fejlesztő- és gyártóüzemének újabb bővítését.

Rámutatott: folytatni kell a beruházási körülmények javítását, meg kell szüntetni a növekedés útjában álló egyes bürokratikus akadályokat.

A tájékoztatás szerint a Huntsman több mint 16 milliárd forintos projektje, amelyet a magyar kormány nagyjából 1,1 milliárd forinttal támogat, a tervek szerint 2023 közepére zárul le. Ennek nyomán a cég a meglévő 131 alkalmazottjának megtartása mellett tizenkét munkatárssal bővíti létszámát.

Szijjártó kiemelte, hogy a világ legerősebb és legnagyobb gazdaságai is szívesen látták volna ezt a beruházást, azonban a vállalat úgy döntött, annak ellenére is Magyarországot választja, hogy létesítményeivel jelen van több mint hetven országban.

Hozzátette, modern technológiájú gépeket szereznek be, illetve tízezer négyzetméterrel bővítik a gyártási felületet Pétfürdőn, ami jelentős kapacitásnövelést jelent, ez pedig a magyar kivitelt is segíti, hiszen az itt előállított termékek legnagyobb részét exportálják.

A miniszter arról is beszámolt, hogy az amerikai cégek számítanak a második legnagyobb beruházónak Magyarországon, az idei év első öt hónapjában pedig 30 százalékkal nőtt az Egyesült Államokba irányuló magyar export.

Végezetül aláhúzta, hogy a vegyipar a magyar gazdaság egyik legfontosabb ágazata, amelyben az idei első félévben minden idők legmagasabb termelési értékét jegyezték fel, 3700 milliárd forintot, ez 20 százalékkal magasabb az eddigi rekordnál, 2019 első félévénél.

A Huntsman 2020-ban csaknem hatmilliárd dollár árbevételt ért el világszerte, vegyipari termékei száma több ezerre tehető. Több mint hetven létesítményt működtet körülbelül harminc országban, összesen nagyjából kilencezer embert foglalkoztat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában