5 csapdahelyzet

2022.02.23. 18:41

Javítani kell a magyar cégek profitegyenlegét

Az ötféle csapdahelyzetből beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a gazdasági évadnyitón. Cikksorozatának harmadik részében a külföldi és a magyar cégek által termelt profit hazai szempontból negatív egyenlegét és ennek veszélyét elemzi a VG.hu.

A gazdaságban öt csapdahelyzet azonosítható, amelyek elkerülésére mindenképpen szükség van a következő tíz évben, ha sikeres gazdaságot akarunk Magyarországon – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a gazdasági évadnyitón. Az első a magas külföldi tulajdonhányad csapdája, amelyről VG.hu cikksorozatának első része szólt, a második az exportáló nagyvállalatok dominanciájának csapdája, a harmadik a negatív profitegyenleg csapdája, a negyedik a dualitás csapdája, az ötödik pedig a vidék lemaradásának csapdája.

A sorozat harmadik részében a negatív profitegyenleg csapdájával foglalkozik a portál. Tavaly a külföldi cégek Magyarországon 8,2 milliárd euró profitot termeltek, míg a hazai tulajdonú vállalatok 1,8 milliárd euró profitot generáltak, ennek szaldója, vagyis a profitegyenleg így 6,4 milliárd euró hiányt mutat a hazai cégek hátrányára. A koronavírus-válság előtt a profitegyenlegünk folyamatosan romlott. A romlás 2020-ban a járvány okozta válság idején leállt.

A hazai tulajdonú vállalatok elmúlt időszakban történt befektetései hosszú távon javíthatják a profitegyenleget. Számos magyar vállalat terjeszkedik külföldön, a Mol Lengyelországban vásárolt 417 benzinkutat, és gumibitumengyára is van Oroszországban. Az OTP Bank már több leányvállalattal rendelkezik a Balkánon, legutóbb Albániában vásárolt bankot, és várható, hogy Üzbegisztánban is akvizíciót fog végrehajtani.

Magyar vállalat építheti az Indonéz útdíjrendszert, a beruházás értéke 300 millió dollár lesz, ezzel a valaha volt egyik legnagyobb mértékű magyar technológiaexport valósulhat meg. Csehországban a Magyar Villamosművek 1 millió 600 ezer fogyasztót lát el energiával. A Master Good Kft. baromfi-feldolgozó telepe jelen van Vietnámban, továbbá az Agrofeed Kft. Oroszországban tulajdonol takarmányüzemet. De megemlíthető még, hogy magyar telekommunikációs cégek jelen vannak már Albániában és Montenegróban is a távközlési piacon.

Régiós összehasonlításban azt láthatjuk, hogy a lengyelországi (23,3 milliárd euró), a csehországi (11,8 milliárd euró) és romániai (8,2 milliárd euró) érték is meghaladja a magyar profitegyenleg hiányát. Ha a GDP arányában vizsgáljuk, akkor a magyar 4,3 százalékos értéknél egyedül a cseh 5,1 százalékos érték magasabb, a lengyel kismértékben marad el (4,2 százalék). A román és a szlovák adat hozzávetőlegesen 1 százalékponttal alacsonyabb a magyar értéknél, az előbbi 3,5 százalék, az utóbbi pedig 3,1 százalék.

Borítóképünk illusztráció. (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában