Felsőoktatás

2023.09.03. 20:52

Agrárminiszter: a kor kihívásaira a tudás a válasz

A kor kihívásaira a legmegfelelőbb válasz a tudásban van – jelentette ki az agrárminiszter a Debreceni Egyetem (DE) tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén vasárnap, a Főnix arénában.

MW

Nagy István agrárminiszter, Szilvássy Zoltán rektor és Kossa György, a Gróf Tisza István Debreceni Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke (b-j) a Debreceni Egyetem tanévnyitó szenátusi ülésén 2023. szeptember 3-án

Forrás: mti

Fotó: Derencsényi István

Nagy István azt mondta, egyre népszerűbb a biztos megélhetést és karrierlehetőséget kínáló agrárágazat: az idén 28 százalékkal többen jelentkeztek agrárképzésre, mint egy évvel korábban.

Szeptemberben országosan 4082 egyetemi hallgató kezdi meg a tanulmányait az agrár- és élelmiszeripari szakokon, közülük 451-en a Debreceni Egyetemen 

– tette hozzá a tárcavezető.

A Debreceni Egyetem tanévnyitó szenátusi ülése 2023. szeptember 3-án
Fotó: Derencsényi István / Forrás:  MTI

A debreceni felsőoktatás magában hordozza csaknem fél évezred értékeit, hagyományait - utalt a Református Kollégium 1538-as megalapítására -, miközben utat nyit az innovációnak, a kutatásnak, az új lehetőségeknek, a tudományos felméréseknek, joggal vált ezért Magyarország egyik legnépszerűbb felősoktatási intézményévé.

A jövő feladatai közül kiemelte a kihívásokat, amelyekre választ kell találni, az akadályokat, amelyeket le kell győzni, a lehetőségeket, amelyeket meg kall ragadni és az új utakat, amelyeken el kell indulni.

Azt mondta, különösen igaz ez az agrárium területére:

bármilyen jövő vár is ránk, abban biztosak lehetünk, hogy az agráriumra, az élelmiszeriparra mindig szükség lesz, mert alapvető tevékenységet látnak el, létfontosságú rendszerekkel foglalkoznak, olyanokkal, amelyek nemzetgazdasági szempontból és a magyar társadalom fennmaradásának szempontjából is nélkülözhetetlen szolgáltatásokat nyújtanak, pótolhatatlan termékeket állítanak elő.

Az agrárium nemzetgazdasági és nemzetbiztonsági szempontból is stratégiai ágazat – fűzte hozzá Nagy István, megjegyezve, ezért is örömteli, hogy egyre népszerűbb a fiataloknál.

NAGY István
Nagy István agrárminiszter (j) beszédet mond a Debreceni Egyetem tanévnyitó szenátusi ülésén 2023. szeptember 3-án
Fotó: Derencsényi István / Forrás:  MTI

Jelezte: a 155 éves debreceni agrárképzés szilárd alapot és erőt jelent, lehetőséget ad az innovációra, a fejlesztésre, a versenyképeség növelésére, a víz- és energiatakarékos, környezetbarát, biztonságos és gazdaságos élelmiszerellátás gyakorlatára, oktatására és kutatására. Nagy István figyelmeztette az új egyetemi polgárokat, ahhoz, hogy a jövő kihívásaira válaszokat tudjanak adni, tanulni kell.

Soha ne feledjék, először mindig vetni kell, hogy majd sikeresen aratni lehessen. A tanulás ideje következik

– adta útravalóul az agrárminiszter a debreceni egyetemistáknak.

Kossa György, az egyetemet működtető gróf. Tisza István alapítvány kuratóriumának elnöke azt mondta, az intézmény „nemzeti, egyetemes és európai érték, nemzeti kincs”. Jelezte: 110 országból nyolcezer külföldi hallgató tanul a DE-n, a legtöbben Kelet-Európában. Az elnök sikeresnek nevezte az egyetemi modellváltást.

Az elsőéves külföldi hallgatók esküt tesznek a Debreceni Egyetem tanévnyitó szenátusi ülésén 2023. szeptember 3-án
Fotó: Derencsényi István / Forrás:  MTI

 Papp László (Fidesz-KDNP) debreceni polgármester azt mondta „az egyetem és a város új polgárainak”, hogy a DE-n megszerzett tudás „ebben a városban életre szóló karrierlehetőséget jelent”.

Szilvássy Zoltán rektor tanévnyitó beszédében jelezte: intézményük 40 ezer diák közössége, az ország legnagyobb és legszélesebb képzési spektrummal rendelkező intézménye. A teljes felvételi eljárás eredményeként az új tanévben kilencezer hazai és csaknem kétezer külföldi diák kezdi meg a tanulmányait.

A hallgatók eskütétele után a rektor hivatalosan is megnyitotta az új tanévet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában