németül először

2017.12.05. 18:51

Bécsben is színre viszik Szabó Magda világsikerű regényét

Az ajtó színpadi változatát az írónő születésének 100. évfordulója alkalmából mutatják be Bécsben.

Debrecen, 2016. január 14. Varga Klári (b) Szabados Magda és Kubik Anna (j) Emerenc szerepében Szabó Magda Az ajtó című színművének próbáján a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Víg Kamaraszínházában 2016. január 14-én. A darabot Naszlady Éva rendezésében január 15-én mutatják be. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Szabó Magda születésének 100., halálának 10. évfordulója alkalmából 2017-ben a bécsi Collegium Hungaricum és a Theater Brett közösen állítanak emléket az írónőnek azáltal, hogy színre viszik a szerző egyik leghíresebb regényét. A premier alkalmával Az ajtó című előadást először láthatja az ausztriai közönség, és a darabot először mutatják be német nyelven – áll a bécsi Collegium Hungaricum közleményében.

Szabó Magda az egyik legnagyobb nemzetközi visszhangot kapott magyar író, aki német nyelven is nagy népszerűségnek örvend. Németország egyes tartományaiban kötelező olvasmány Az ajtó.

Az önéletrajzi történetet, amely az írónő számára a világhírnevet is meghozta, több mint 30 nyelvre fordították le.

Titkokkal terhelt élet

Szabó Magda a 20. századi magyar irodalom egyik legfontosabb alakja. A titkokkal terhelt, a világtól elzárkózott asszony, Emerenc életén keresztül felsejlik a 20. századi Magyarország történelme.

Szeredás Emerenc, a megingathatatlan jellemű, erkölcséhez és hiedelmeihez tántoríthatatlanul ragaszkodó asszony házvezetőnőnek áll az írónőhöz, ám első perctől nyilvánvaló, hogy ő diktál. „Emerenc számára a munka nem annyira pénzkereseti forrás, hanem természetes állapot. Ha ez nem lenne, akkor az idős nő elképzelhetetlennek tartaná mindennapjait. Minden cselekedetét a gyakorlatiasság határozza meg; környezete mégis szereti és tiszteli, hajlíthatatlan jelleme miatt. Magánélete a külvilág számára láthatatlan, lakása ajtaja mindenki előtt zárva van. Egyszer azonban mégis kinyílik az ajtó az írónő előtt.” – olvasható az előadás ismertetőjében.

A produkcióban Emerenc szerepét Tania Golden, az írónőt, Annát Susi Ramberger alakítja, mellettük Maciej Salamon, Ivana Stojkovic, Andreas Wutte és Lisa Furtner játszik a darabban. A regényt Bereményi Géza alkalmazta színpadra, a darabot Rétháti Sandra és Hans-Henning Paetzke fordította. A díszlet- és jelmeztervező Maria Kappeter, a fény- és hangtechnika Andreas Zemann, a vetítés Dicső Dániel munkája. Az előadás dramaturgja Kompár Valéria, a rendező Léner András.

A december 7-i, csütörtöki premiert követően az előadás december 8-án és 9-én látható a bécsi Theater Brett színpadán.

Borítókép: Varga Klári (b) Szabados Magda és Kubik Anna (j) Emerenc szerepében Az ajtó színművének próbáján a debreceni Csokonai Nemzeti Színház Víg Kamaraszínházában. MTI/Czeglédi Zsolt 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!