szellemi szükségletek

2018.04.11. 17:40

Ezentúl automatából is vásárolhatunk irodalmat

A Madách téren, az Örkény Színház előtt adták át az első POKET automatát, amelyből kortárs és klasszikus irodalmi műveket vásárolhatnak okostelefon méretű zsebkönyv formájában a járókelők.

Budapest, 2018. április 11. Bán Teodóra, a BFTK Nonprofit Kft. ügyvezetője (b), Vecsei H. Miklós színművész, az egyik ötletgazda (b2) és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár (b3) az első POKET automata átadásán a fővárosi Örkény Színház előtt, a Madách téren 2018. április 11-én. Az automatából okostelefon méretű zsebkönyvek, kortárs és klasszikus irodalmi művek vásárolhatók.

Forrás: MTI Fotó:

Fotó: Mohai Balázs

A mai instant világban jó, hogy megjelenik egy valódi érték is, és egy automatából már nem csak a testi, hanem szellemi és lelki szükségleteket is ki lehet elégíteni a sorozatban megjelenő irodalmi olvasmányokon keresztül – hangsúlyozta Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár a helyszínen tartott projektindító sajtótájékoztatón.

Hozzátette: ez a kezdeményezés a fiatalokhoz hozza közelebb szerethető és egy hozzájuk szóló formában az olvasás és a könyv szeretetét.

Osváth Gábor producer, ifj. Vidnyánszky Attila és Vecsei H. Miklós színészek három évvel ezelőtt azzal a céllal alapították meg a POKET projektért is felelős Sztalker csoportot, hogy a mostani fiatalokból később ne egy szétszakadt, hanem „egy egymásra figyelő, egymás igazságát megérteni tudó generáció legyen”. Ennek egyik első lépése a POKET zsebkönyvsorozat, amely az olvasás mellett a „csendekről és az elmélyülésekről is szól” – emelte ki Vecsei H. Miklós.

A könyvsorozat öt kötettel indul, így elsőként Szerb Antal Utas és holdvilág, Esterházy Péter És mesélni kezdtem, Molnár Ferenc A Pál utcai fiúk, Csáth Géza Egy elmebeteg nő naplója és Krúdy Gyula Ady Endre éjszakái című köteteit lehet megvásárolni az automatából – fűzte hozzá.

A színművész azt is elmondta, hogy a projektet számos más szervezet mellett az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is támogatta, többek közt azzal az elektromos kisbusszal, amelyben egy könyvekkel megtöltött kisebb automatát helyeznek el. Ezzel a járművel Vecsei H. Miklós és Grecsó Krisztián író nyáron körútra indul, hogy az ország különböző fesztiváljain, ősztől pedig a legkisebb falvakban is népszerűsítse a kezdeményezést, az olvasás és a közösségépítés fontosságát.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében és támogatásával átadott automata ötletét és magát az olvasásnépszerűsítő kampányt Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (BFTK) igazgatója és Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója is méltatta, a közösségi élmény és a kultúra fontosságát hangsúlyozva.

A tervek szerint az automatákkal forgalmas csomópontokon és köztereken találkozhat majd a közönség.

Borítókép: Bán Teodóra, a BFTK Nonprofit Kft. ügyvezetője, Vecsei H. Miklós színművész, az egyik ötletgazda és Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár az első POKET automata átadásán a fővárosi Örkény Színház előtt

Forrás: MTI Fotó/Mohai Balázs

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!