izgalmas tárlat

2019.03.02. 08:08

Japán gyermekkimonókból és porcelánokból nyílt kiállítás Pécsen

A természet ihlette, különleges díszítések általában mélyebb üzenetet hordoznak, mint elsőre tűnik.

Pécs, 2019. február 28. Karin Iwata, a Pécsi Balett szólistája táncol a Japán antik gyermekkimonók és japonizáló Zsolnay dekormotívumok címû kiállítás megnyitóján a pécsi Martyn Ferenc Galériában 2019. február 28-án. MTI/Sóki Tamás

Forrás: MTI

Fotó: Sóki Tamás

Japán antik gyermekkimonóból és úgynevezett japonizáló dekormotívumokat megjelenítő Zsolnay-porcelánokból nyílt kiállítás csütörtökön Pécsen, a Művészetek és Irodalom Házában. A mintegy ezer ruhadarabot tartalmazó Nakano-gyűjteményből 130 kimonót hoztak el Európába, amelyekből mintegy huszonötöt mutatnak be a baranyai megyeszékhelyen – mondta az eseményen a tárlat kurátora, Schmitt Csilla japanológus, a Magyar-Japán Baráti Társaság – Szombathely elnöke.

Nakano Kazuko (1935-) mintegy harminc év alatt összegyűjtött ruhadarabjai között edo-kori (1603-1868) és mai kimonók egyaránt találhatóak. A gyűjtemény egy részét 2010 és 2012 között Ausztriában, Franciaországban, Hollandiában és Svájcban is bemutatták már. A gyűjtemény egy másik részét ezúttal Magyarország, Lengyelország és Németország fogadja.

A kiállítás-sorozat első állomása Pécs, ahol a gyermekkimonó-motívumokat és a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. a japonizmus hatására készített, japán motívumokkal díszített tizenhárom porcelánját együtt tekinthetik meg az érdeklődők.

Schmitt Csilla elmondta, hogy

a japán gyermekruhákon kiemelkedő szerepük van a motívumoknak, amelyek úgynevezett „amulettfunkciót” is elláttak, és a szülők reményeit, gyermekükkel kapcsolatos vágyait, jókívánságait fejezték ki.

A japánok természetközelisége révén nagyon sok növényi motívum hordoz többlettartalmat, de különféle tárgyak is utalhatnak a hosszú életre vagy akár a boldog házasságra – ismertette a kurátor.

Hoppál Péter, Pécs fideszes országgyűlési képviselője, az Országgyűlés Magyar-Japán Baráti Csoportjának elnöke úgy fogalmazott, hogy „világszenzáció érkezett Japánból Magyarországra, amely találkozik a pécsiség egyik legfontosabb értékével, a Zsolnay-örökséggel”. Egyúttal arra hívta fel a figyelmet, hogy idén emlékeznek a magyar-japán diplomáciai kapcsolatok létesítésének 150. évfordulójára.

A jubileum alkalmából a két országban több mint 150 kulturális programot tartanak – jelezte. Az április 12-ig látogatható tárlat megnyitóján közreműködött Karin Iwata, a Pécsi Balett szólistája. A pécsi kiállításon megtekinthető tárgyakon túl szeptemberben a gyűjtemény egy másik részét is bemutatja a budapesti Nemzetek Háza, ahol a különféle textíliák és díszítési technikák kapnak hangsúlyos szerepet.

Borítókép: Karin Iwata, a Pécsi Balett szólistája táncol a kiállítás megnyitóján a pécsi Martyn Ferenc Galériában 2019. február 28-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában