Magyar Természettudományi Múzeum

2019.10.12. 14:35

Attila örökösei: A hunoktól az Árpád-házig címmel nyílik kiállítás

Arra a kérdésre keresik a választ, hogy a régészeti adatok, antropológiai kutatások, genetikai vizsgálatok merre mutatnak.

Forrás: Shutterstock

A kiállítás egy olyan kutatás jelenlegi eredményeit mutatja be, amelyek a magyarság származástörténetébe, egy nép kialakulásába és vándorlásába engednek bepillantást – olvasható a Magyar Természettudományi Múzeum közleményében.

Mint írják, a kiállítás sok kérdést felvet, sokat megválaszol, és sok esetben továbbgondolkodásra ösztönöz.

A kiállításon arra a kérdésre keresik a választ, hogy a régészeti adatok, antropológiai kutatások, genetikai vizsgálatok merre mutatnak.

Lehet-e a tudományterületek adatai alapján rokonságot megállapítani az 5. század első felében Európa történelmében jelentős szerepet játszó nomád nép, a hunok, a 6. század szintén nomád avarjai és a 9. században megjelenő magyarok között?

Eredetről, rokonságról, életmódról, szokásokról, hitvilágról árulkodnak a csontok az értő kérdezőnek, a kiállítás látogatói pedig tanúi lehetnek a válaszoknak – olvasható a közleményben.

Mint írják, a régmúlt idők embereit a kiállításon művészi és hiteles arcrekonstrukciók hozzák közelebb, „teszik meghitt ismerőssé a mai Kecskemét környékén eltemetett 6. századi avar kagánt, a 10. századi honfoglaló magyart és az Árpád-ház fiát”.

A kiállítás a Magyarságkutató Intézet és a Magyar-Turán Alapítvány közreműködésével valósul meg.

Borítókép: illusztráció / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!