Kulturális örökség

2019.10.07. 13:48

Szerdán rendezik meg a népi játék napját

Több mint 400 intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez Magyarországról és a Kárpát-medence területéről.

Forrás: Pixabay

Fotó: Design_Miss

Szerdán Balatoni Kata szervezésében a világ minden tájáról csatlakoznak a népi játék napja kezdeményezéséhez, amelynek célja, hogy a diákok oktatásában a magyar népi játékok elnyerjék méltó helyüket hangzott el az M1 aktuális csatorna hétfői műsorában.

Az ötletgazda, Balatoni Kata táncpedagógus, szervező a műsorban elmondta: a hagyományos népi játékok kulturális örökségként vannak jelen a mindennapjainkban, ezeket szeretné új formában, megközelítésben a figyelem középpontjába helyezni.

Mint mondta, ezek a játékok végigkísérik a gyerekek teljes szocializációs folyamatát, megtalálhatók köztük az ölbeli játékok, a párválasztó játékok, szellemi, ügyességi és eszközös játékok.

Tájékoztatása szerint immár több mint 400 intézmény csatlakozott a kezdeményezéshez Magyarországról és a Kárpát-medence területéről, továbbá több mint tízen jelentkeztek távolabbi országokból, Ausztráliából, Amerikából, de Lengyelországból, Angliából és Németországból is csatlakoztak magyar gyerekekkel foglalkozó iskolák – mondta, hozzátéve, hogy egyre színesebb a paletta.

Mint mondta, az elmúlt száz évben sokan foglalkoztak a témával, sok gyermekjáték gyűjtemény létezik, ezekből minden évben kiválaszt néhányat, amelyet közzétesz. Ennek célja, hogy a pedagógusok ezekből válogatva minden évben újabb játékokat tanulhassanak, és adhassanak át a gyerekeknek.

Hozzátette: a rendezvény célja, hogy a népi játék élménye mellett felhívják a figyelmet pedagógiai sokszínűségére is.

Az összes játék tele van ilyen lehetőségekkel, és ha ezt tudatosan használjuk, akkor a legkiválóbb pedagógiai eszközünk lehet

mondta.

Kiemelte: gyermekkorban az elsődleges csatorna, amelyen a magyar kultúrát eljuttathatjuk a gyerekekhez, az a népi játék.

Ezért fontos, hogy ezt hogyan közelítjük meg. Ebben újdonság az a szemlélet, amelyet ez a program is közvetít

mondta, hozzátéve: hogy ezúttal nem a produkció számít, nem egy évzáró műsorra, fellépésre készülnek, hanem a személyiség fejlődésért, a közösség-élményért és a nemzeti kultúránkért való cél jelenik meg benne.

Bízom benne, hogy egyre többen találkozhatnak ezzel a szemlélettel és ezzel az élménnyel

mondta a szervező.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!