50 ezer készült belőle

2020.05.05. 12:57

Bélyeg kibocsátásával köszöntik a 150 éves Meteorológiai Szolgálatot

A Magyar Posta alkalmi bélyeg kibocsátásával köszönti az Országos Meteorológiai Szolgálat alapításának 150. évfordulóját.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) egyik munkatársa az OMSZ Kitaibel Pál utcai központjában Budapesten 2019. január 24-én.

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A meteorológiai szolgálat kedden a honlapján azt írta:

a bélyeg 50 ezer példányban, Baticz Barnabás grafikusművész tervei alapján készült.

Az alkalmi bélyegképen Magyarország egy képzelt meteorológiai térképe látható. Az alkalmi borítékon az Országos Meteorológiai Szolgálat székháza és jubileumi logója, a bélyegzőben pedig az alapításkori pecsétjének stilizált rajza található.

Kitértek arra is, hogy

Magyarországon már a XI. századból találni az időjárás megfigyelésére vonatkozó adatokat, 1540-től pedig rendszeresen történt valamilyen utalás az időjárás alakulására.

A Magyar Tudományos Akadémia 1868. április 6-án tárgyalta a független magyar földdelejességi intézet létrehozásának javaslatát. Ferenc József 1870. április 8-án ellenjegyezte a Meteorológiai és Földdelejességi Magyar Királyi Központi Intézet alapító okmányát, amely a Budapesti Közlöny május 3-i számában jelent meg. Az első igazgató Schenzl Guidó lett, aki fő feladataként a meteorológiai mérések szervezését, állomáshálózat fejlesztését és a mérések kiértékelése mellett az ország éghajlati viszonyainak feltárását határozta meg.

Az alkalmi bélyegképen Magyarország egy képzelt meteorológiai térképe látható
Forrás: Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja

Az Országos Meteorológiai Szolgálat napjainkban meteorológiai adat-, információgyűjtő és elemző szervezet, amely egyre inkább információszolgáltató szervezetté is válik

tették hozzá.

Borítókép: az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) egyik munkatársa az OMSZ Kitaibel Pál utcai központjában Budapesten 2019. január 24-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!