cirkusz+

2020.05.20. 14:23

Guinness-rekorder lovas akrobata is fellép a Nagycirkusz csütörtöki online műsorában

A május 21-én délután 3-kor kezdődő program a sport és a cirkuszművészet kapcsolatát járja körül.

Debrecen, 2019. október 9. Richter Kevin lovas akrobata, az úgynevezett Magyar Lovas Posta mutatványával a Richter Flórián Cirkusz elõadásán Debrecenben 2019. október 9-én. Az akrobata sikeres Guinness-rekordkísérlet hajtott végre úgy, hogy két lovon állva alatta vágtázott el egyesével huszonhárom ló. A lovak vezetõszárára erõsített szalagokat elkapva tartotta kordában az összes lovat. MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: MTI / Czeglédi Zsolt

Fotó: Czeglédi Zsolt

A kialakult egészségügyi helyzet miatt és a hatályos jogszabályok értelmében a Fővárosi Nagycirkusz március 13. óta nem tart hagyományos értelemben vett előadást, de heti rendszerességgel online programot sugároz nézőinek a közösségi csatornák felhasználásával: csütörtökönként élő adásokat, hétvégén pedig az archív anyagokat láthatja a közönség.

A tavaszi műsor utolsó előadását Fesztivál+ varázslatos győztesek címmel, az első élő közvetítést március 15-én több ezren követték a Cirkusz Facebook-oldalán.

A következő adás május 21-én délután 3 órakor kezdődik, tematikája a sport és a cirkuszművészet kapcsolata lesz.

A műsorban ugródeszkacsoportjával fellép Richter Kevin magyar Guinness-rekorder lovas akrobata és közös, egyszeri műsorszámmal jelentkezik Balzsay Hanna, a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület (KSI) utánpótlás válogatott szertornásza valamint a Baross Imre Artistaképző Intézet Előadóművészeti Szakgimnázium két növendéke, Györe Nóra és Szegő Sarolta is. Önálló produkcióval fellép Balzsay Jázmin öttusázó.

A műsorba meghívást kapott Kasza Róbert, a KSI öttusázója, világ és Európa-bajnok olimpikon, aki a Tokiói olimpiára is kvalifikációt szerzett.

Az adás végén a golyó nevű rekvizitet próbálja ki, cirkuszi animátor segítségével.

A bajnok és az utánpótláskorú hölgyek a KSI, valamint a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ közötti megállapodás részeként lesznek a műsor vendégei. A megállapodás februárban köttetett.

A műsorban arról is szó lesz, hogyan indítják útjára a speciális módszertannal készülő kínai artistaosztályt.

Mint írták, februárban még arról volt szó, hogy a program résztvevői (tizennégy 13-15 éves magyar fiatal – hét lány és hét fiú -, két 18 év feletti, már artistamúlttal rendelkező növendék, valamint két, közismereti tárgyakat tanító kísérőtanár) csak akkor utaznak Kínába, ha megszűnt a koronavírus jelentette veszély, különben itthon kezdik meg a speciális felkészülést. A diákok a Kodolányi János Egyetemmel kötött megállapodás értelmében e-learning rendszerben tanulhatják a közismereti tárgyakat.

Fekete Péter kultúráért felelős államtitkár akkor azt is elmondta: a tanulmányi idő 1+2 év lesz, ez azt jelenti, hogy az első – kétszer négy hónapos – tanév végén értékelik a programot és amennyiben a fiatalok kielégítően fejlődnek, az osztály további két évig folytathatja pekingi tanulmányait.

A képzés lényege, hogy az oktatók nemcsak a fizikai felkészítésre fordítanak figyelmet, hanem a módszertani és mentális fejlesztésre is.

Az iskola nemzetközi közegében a diákok számos olyan szakmai és baráti kapcsolatot alakíthatnak ki, amelyek meghatározóak lehetnek későbbi pályafutásuk során.

Borítóképp: Richter Kevin lovas akrobata az úgynevezett Magyar Lovas Posta mutatványával a Richter Flórián Cirkusz előadásán Debrecenben 2019. október 9-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában