több évszázad irodalma

2020.06.27. 13:40

Július 5-én indul a Zsámbéki Nyári Színház

Az idei programoknak Zsámbék különleges szabadtéri helyszínei adnak otthont.

A frissen felújított Zichy-kastély sajátos atmoszférájú, nyitott belső udvarán álló színpadra tervezik idén az előadások java részét, de tartanak előadást egyes – gasztronómiához köthető – produkciók esetében a város kedvelt éttermeinek szabadtéri területein is.

Folytatódik a #kedvesZsámbék! zenés irodalmi felolvasószínház-sorozat Seres Tamás rendezésében. A fellépő művészek között lesz Csákányi Eszter, Elek Ferenc, Vecsei H. Miklós, Borbély Alexandra, Kováts Adél, Csuja Imre, Hajdu Steve, Szilágyi Tibor, Balsai Móni, Wunderlich József és Beck Zoltán, de vendégül látják a zsámbéki színpadon Földes László Hobo estjét, Mácsai Pál és Lukács Miklós közös Örkény-estjét, Kamarás Ivánt zenekarával, Kollár-Klemencz Lászlót az Ég az erdő című produkcióval, valamint Grecsó Krisztiánt és Hrutka Róbertet is.

Tekintettel a jelenlegi helyzetre, elsősorban kis háttérigényű produkciókat mutatnak be.

A felolvasószínház és a zenés irodalmi estek tavaly is sikert arattak, volt olyan este, hogy több mint 400-an ültek a nézőtéren

– fogalmazott Russói Tamás, a Zsámbék-medence Idegenforgalmi Egyesület elnöke.

A #kedvesZsámbék! sorozat előadásai több évszázad irodalmából válogatnak.

„Tinódi Lantos Sebestyén, Janus Pannonius és Csokonai Vitéz Mihály költeményei békésen megférnek Háy János szövegei mellett, életszagúan megidézve és mába átemelve azt a történelmi korszakot, amely ma is kézzel fogható Zsámbék középkori emlékeiben” – fogalmaznak az ajánlóban. Mint írják, külön estje lesz a szellemnek és a szerelemnek, csodálatos versekkel és színészekkel, zenészekkel.

Seres Tamás rendező kiemeli, hogy az idén válogatott gasztronómiához köthető írásokból is.

„Karinthy elévülhetetlen és megunhatatlanul szellemes szövegei igazi klasszikus delicatesst, míg kortársaink, Cserna Szabó András, Kovács András Ferenc, Parti Nagy Lajos és Kiss Ottó inkább egyfajta fine diningot jelenthetnek a közönségnek, ha gasztroul kellene kifejezni” – fogalmaz a rendező.

A programsorozat is egy gasztrokabaréval indul, Karinthy Frigyes szövegeit Csákányi Eszter és Elek Ferenc előadásában, Czutor Zoltán zeneszerző közreműködésével hallhatja a közönség július 5-én.

Az előadásokról bővebb információ a zsambekiszinhaz.hu oldalon érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!