kihívás

2021.04.20. 11:30

Online rendezik meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt

A verseny névadójának munkásságát érintő feladatok mellett a versenyzők az intézmény történetével kapcsolatos kérdésekre is számíthatnak.

Online rendezi meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), a több tudományterületet érintő csütörtöki megmérettetésen a verseny névadójának munkásságát érintő feladatok mellett a versenyzők az intézmény történetével kapcsolatos kérdésekre is számíthatnak – közölte az SZTE közkapcsolati igazgatósága.

A közlemény szerint a kilencedik Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny a szegedi egyetem egykori rektora, a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, de a résztvevők felkészülnek Szent-Györgyi Albert korának tudománytörténeti érdekességeiből is. A tanulmányi verseny feladatai fizika, kémia és biológia tárgyú kérdéseket tartalmaznak, és érintik a 2015 és 2019 közötti orvosi-élettani, fizikai és kémiai Nobel-díjasok munkásságát is.

A versenyre magyarországi és határon túli középiskolás diákok jelentkezhettek azzal a kitétellel, hogy a háromfős csapatnak legalább az egyik tagja a verseny időpontjában nem végzős évfolyamra jár. A tavaly decemberben megrendezett elődöntő 37 csapata közül a hat legtöbb pontot gyűjtő jutott a fináléba.

Az elmúlt nyolc esztendőben több mint száz iskolát képviselve csaknem ezer diák vett részt az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkásságához kötődő vetélkedőn. A rekorder a debreceni Tóth Árpád Gimnázium; az iskola diákjai minden évben részt vettek a tanulmányi versenyen, és idén is a döntőbe jutottak. Az ifjú tehetségekkel 154 felkészítő tanár foglalkozott az elmúlt évek során.

Az SZTE idén nemcsak a döntő résztvevőit várja az erre a célra létrehozott online felületen, hanem az összes benevezett csapatot, amelyek tagjai nézőként követhetik a finálét – áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!