Teret hódít a technológia

2022.05.11. 06:55

Okos parcellaköveket helyeztek el a budapesti temetőknél

A cél, hogy néhány éven belül az összes temető bejáratánál megtalálható legyen okos parcellakő.

4 budapesti temető bejáratában helyezett el QR-kóddal ellátott, úgynevezett okos parcellakövet hétfőn a Nemzeti Örökség Intézete (Nöri). Az okos parcellakövek az Új köztemető, a Farkasréti temető, a Megyeri úti temető és az Óbudai temető bejáratánál állnak, mellettük pedig információs térképeken is megismerhető a védett sírok temetőn belüli pontos elhelyezkedése.

Az okos parcellaköveken található QR-kódok az intézet honlapján a Nemzeti Sírkert azon védett sírjaira mutatnak, amelyek az adott temetkezési helyen találhatóak. Ezen keresztül a látogatók megismerhetik a temető védett sírjait és a benne nyugvó emberek életrajzát is.

Az Új köztemetőben hétfőn megtartott ünnepélyes átadáson D. Kovács Róbert Antal, Kőbánya polgármestere rámutatott:

A temetők egyfajta szabadtéri múzeumok, és a bennük található jeles személyek sírjai a nemzettudatot gyarapítják, a nemzeti identitást írják.

Harsányi Andrea, a BKM Nonprofit Zrt. temetkezési főigazgatója kiemelte, hogy a kultúra része a múlt, és a maiak feladata, hogy az ősök által örökül hagyott kultúrát továbbadják a következő nemzedéknek. Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója pedig azt emelte ki, hogy a védett sírokban nyugvó személyek hozzájárultak ahhoz, hogy a magyarok ezer éven keresztül megmaradhassanak a Kárpát-medencében.

Az 1886-ban alapított Új köztemetőben 646 védett sír található, a Farkasréti temetőben mintegy 1900, az Óbudai temetőben 105, a Megyeri úti temetőben pedig mintegy 15, a Nemzeti Sírkert részeként számon tartott sír áll.

A Nemzeti Sírkert valójában egy védettségi kategória, amelyet Magyarország kormánya hozott létre 1999-ben azon, országhatáron belül található sírhelyek számára, amelyekben a nemzet leginkább megbecsült személyei nyugszanak.

A jelenleg országosan mintegy 6 ezer sírt magába foglaló Nemzeti Sírkert a fizikai valóságban csaknem 700 temetkezési helyet érint. A Nöri célja, hogy néhány éven belül az összes érintett temető, park, altemplom, önálló kripta és mauzóleum, valamint gyásztér bejáratánál megtalálható legyen okos parcellakő és egy egységes jelölésrendszerrel elhelyezett temetőtérkép, amelyek azt jelzik majd minden látogatónak, hogy egy vagy több, a magyar nemzet számára fontos személy nyughelye közelében járnak.

Borítókép: MTI / Kovács Tamás

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!