Népi hagyományokról szakmai szinten

2022.08.26. 16:41

Hagyományőrző szabadegyetem várja az érdeklődőket Mikházán

Szeptember első hétvégéjén rendezik meg Mikházán a már hagyománnyá vált szabadegyetemet. A szervezők érdekes programokkal, nyolc szekcióba várják az érdeklődőket az egész Kárpát-medencéből és a diaszpórából.

Családias hangulatú szakmai fórum

A Hagyományok Háza és az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány harmadik alkalommal rendezi szabadegyetemét Mikházán 2022. szeptember 2-3-án.

A Maros megyei Mikháza kiválasztása is szimbolikus, hiszen a település az erdélyi magyar kultúra egyik bölcsője.

A találkozót megálmodói egy családias hangulatú szakmai fórumnak szánják, ahol a szakma elméleti és gyakorlati szakemberei a mindennapi munka során tapasztalt kérdéseket és problémákat közösen vitathatják meg.

Elsődleges célnak tekintik a hagyományőrzés terén kipróbált gyakorlatok egymásnak való bemutatását, és egyben tanácsadást gyakorlati kérdésekben is. A rendezők nyolc szekcióba szervezték a közös munkát. 

Az elméleti előadásokon túl műhelymunkákkal is várják az érdeklődőket
 

Az idei programban a népi kézművesség kerül a középpontba. Többek között gyerek- és felnőtt foglalkozások, képzések és szakkörök, vásárok, népi motívumok mai feldolgozása, múzeumi gyűjtemények, kiállítások és az azokból inspirálódó tárgytervezés, népi iparművészeti minősítések, pályázatok szerepelnek a napirenden.

A rendezvény fókuszában a népi kézművesség áll
 

A fotó-videó szekcióban érdekes előadásokkal és filmvetítéssel várják az érdeklődőket, akik technikai, fotókompozíciós kérdéseikre is választ kaphatnak.
A gyermekfoglalkozások szekcióban olyan témákról hangzanak el előadások, mint az ölbeli játékok, a zenés-táncos-mesés komplex gyermekfoglalkozások, a dramatikus népszokások és a népi gyermekjátékok.

A szabadegyetem népmese szekciójában közösen gondolkodhatunk arról, hogy a XXI. században hogyan is mondjunk népmesét.

Napjainkban nem valósulhat meg népi kultúra témájában szervezett szakmai fórum, ahol a népzene ne kerülne terítékre, ebben a mikházi program sem lesz kivétel. Szakmai előadások mellett kerekasztal-beszélgetés, hangképzés-népdaloktatás is színesíti az eseményt.

Néptánc-táncház szekcióban – egy kerekasztal-beszélgetés keretén belül – többek között a táncházmozgalom aktualitásait, a táncházszervezés pozitívumait, a néptánc és a színház kölcsönhatását vitatják meg. 

Esténként is értékes programok várják az egybegyűlteket, ugyanis a Heveder zenekar és a Maros Művészegyüttes is színpadra lép. Minden napot pedig az elmaradhatatlan táncházzal zárnak majd.

Hallgassa meg a 2019-es szabadegyetemen fellépő Fagyöngy citeracsoport előadását:

A további részletekért kattintson ide.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában