Nem érdemes kihagyni!

2024.06.10. 23:04

Változatos programokkal készül a Hagyományok Háza a Múzeumok éjszakájára

Tárlatvezetésekkel, épületbejárással, kézműves foglalkozásokkal, irodalmi programmal, városi sétával, élőzenével és táncházzal is várja az érdeklődőket a Hagyományok Háza június 22-én, a Múzeumok éjszakáján.

MW

Az 1899-ben Kallina Mór és Árkay Aladár tervei alapján kívül eklektikus, belül szecessziós stílusban épült egykori Budai Vigadó a főváros I. kerületében, a Corvin téren. Jelenleg a Hagyományok Háza és a Magyar Mûvelõdési Intézet székhelye

Forrás: MTVA/Bizományosi

Fotó: Róka László

Az érdeklődők részt vehetnek a Magyar Állami Népi Együttes nyílt próbáján, de megismerkedhetnek az együttes különleges darabokat tartalmazó jelmeztárával is a JelmezTáró program keretében - idézi a Hagyományok Háza hétfői közleménye Czingel Szilviát, a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum vezetőjét.

A Hagyományok Háza programjában szerepelnek kézműves foglalkozások és tésztakészítő workshop is, amelyeken korosztálytól függetlenül bárki könnyen sikerélményhez juthat

 - tette hozzá Czingel Szilvia.

A Múzeumok éjszakáján látogatható utolsó alkalommal az intézmény két időszaki kiállítása. A Miska - múltidéző borosedények című tárlat a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből mutat be miskakancsókat és emberalakos kerámiákat a Budai Vigadó pinceszintjén található Lajos-teremben, amely egykor borlerakatként működött. A látogatók vezetett túrán ismerhetik meg a helyszínt és kiállítást.

A másik tárlat, a Szecesszió, Art Deco, Népművészet - Női lélek, népi formák, amely a maguk idejében úttörő női művészek nézőpontján keresztül mutatja be a XX. század két nagy stílusa és a népművészet találkozását. A tárlathoz informatív városi séta is kapcsolódik, amelyen Víziváros szecessziós és art deco építészetét ismerhetik meg a látogatók.

Tárlatvezetéssel lehet bejárni az Illatok, ízek, formák - nézd kézzel, lásd szívvel című interaktív kiállítást, de a Budai Vigadó épületében lesz épületbejárás is Both Miklós, a Hagyományok Háza főigazgatója, valamint Pál István "Szalonna", a Magyar Állami Népi Együttes művészeti vezetője közreműködésével.  

Mindenki előtt megnyílik a Martin György Szakkönyvtár, ahol irodalomterápiás foglalkozás várja az érdeklődőket.

A Hagyományok Háza teraszán fellép a Magyar Állami Népi Együttes zenekara, az est zárásaként koncertet ad a Tarsoly zenekar és lesz táncház is Farkas Máté, a Magyar Állami Népi Együttes táncosa vezetésével - áll a közleményben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!