Kata(r)pult

Bódi Csaba

Hát, azt nagyon megnéztem volna! – vágta rá Imre barátom arra a felvetésre, mi történt volna, ha az argentinok elleni meccs végén a szaúdiak győzelmet érő góljának szerzője, bizonyos Szalem al-Davszari a drukkerekhez futott volna, és ott magába dönt egy jófajta szabolcsi barackpálinkát. Tudjuk, 

a „kőműves actimel” és társai az arab világban tiltott gyümölcsnek számítanak, így kizárt, hogy Szaúd-Arábia labdarúgó-bajnokságában szerepeljen akár csak egy al-Kohol nevű csapat. 

Meg különben is, egy sportoló ne tegyen ilyet, kiváltképp egy vb-n! 

Arról nem szólnak a hírek, hogy a végső esélyesek közé sorolt Argentína 2-1-es két vállra fektetésével sporttörténelmet írt szaúdiak kedd este miként ünnepelték meg a világra­szóló diadalt, de arról érkezett információ, hogy a másnapot mivel töltötték: pihenéssel. Szalman szaúdi király ugyanis a gauchók leverésének tiszteletére szerdára munkaszüneti napot hirdetett. A kenyér nem lett olcsóbb, viszont dolgozni se kellett, hála a futballsikernek. A labdarúgó-­világbajnokság házigazdái nagyrabecsülésük jeléül az egyik dohai felhőkarcolóra kihelyezett „Gratulálunk a zöldeknek” felirattal kedveskedtek a nagy szomszédnak, ezt megelőzően pedig a katari emír a szaúdi zászlóval a vállán nézte végig a mérkőzést. A vendéglátók az Ecuador elleni nyitányon nagyon messze álltak még a pontszerzéstől is, és nem túl valószínű, hogy katartikus pillanatok várnak rájuk a Szenegállal és a Hollandiával szembeni folytatásban. 

A katarzisért a magyar válogatott híveinek elég volt a Puskás Arénáig menniük, ahol a görögök ellen 50 ezren fagyoskodták végig Dzsudzsák Balázs válogatottól történő búcsúzását. A nemzeti együttestől 109 mérkőzéssel, rekorderként elköszönt szélső a meccset követően a lelátón meghúzhatta a szurkolóktól kapott, elmondása szerint nagyon erős rövid­italt. A manapság újra a DVSC-t csapatkapitányként vezénylő középpályásnak hasonló „szabálytalankodásra” 2016 és 2020 között esélye sem mutatkozott volna. Akkoriban ugyanis az Egyesült Arab Emírségekben rúgta a labdát. És ahogy Katarban, ott is tiltott az alkoholfogyasztás. 

Nem úgy, mint kis hazánkban! A sportkocsmában a dánok ellen nagyot alakító ferencvárosi játékos, Laidouni a téma, no meg Eriksen méltatása. A megszokott „bírózáshoz” jó táptalajt nyújtanak a viccesen hosszúra nyúló meccsek, a hangulatról pedig Imre barátom pálinkája gondoskodik. Csoda-e, ha a görögverés után is jól jött volna a munkaszüneti nap.