Mesterkettes

Ballai Attila

Valencia mesterhármasával Ecuador 2-0-ra legyőzte Katart a 22. labdarúgó-világbajnokság vasárnapi nyitómérkőzésén. Nincs ebben semmi tévedés, a Fenerbahce gólvágója kétszer fejesből, egyszer büntetőből talált be, ám első gólját a VAR les címén érvénytelenítette. A hazaiak ezzel némi haladékot kaptak, de kegyelmet nem. Megtörtént hát, ami a korábbi huszonegy vb-n még soha: a rendező ország vereséggel kezdett. A vendéglátók eddigi mérlege 16 győzelem és 6 döntetlen volt (2002-ben Japán és Dél-Korea egyaránt házigazda lehetett), és soha egyikük sem lógott ki annyira lefelé a mezőnyből, mint – a jelek szerint – idén Katar. 

A többséget azonban természetesen nem az foglalkoztatja, ki a leggyengébb, hanem az, ki a legjobb. Ki nyeri a vb-t? Az eddigi győztesek két, azaz „másfél” földrész csapatai, és mind az európaiak, mind a dél-amerikaiak csupán egyszer tudtak diadalmaskodni a másik futballőshazában; 1958-ban a brazilok Svédországban, 2014-ben a németek Brazíliában. Egyébként senki nem engedte elvinni saját kontinenséről az aranyat. Kivéve persze, amikor Ázsiá­ban vagy Afrikában zajlott a torna: 2002-ben, Japánban a brazilok a németeket, 2010-ben Dél-Afrikában a spanyolok a hollandokat gyűrték le a fináléban. A huszonegy elsőséget tekintve Európa 12-9-re vezet Dél-Amerika előtt, a katari 32-es mezőnyben azonban 9-8-ra a latinok felé billen a mérleg nyelve, a négyszer első olaszok ugyanis hiányoznak. 

A labdarúgás ugyan a leg­esetlegesebb csapatjáték, hiszen egy mérkőzésen belül szinte minden megtörténhet, de a vb-dobogó tetejére – sőt aljára is – hét összecsapáson át vezet az út, így a totális meglepetés kizárt.

 Az emberiség legkedveltebb sport­eseményének majdnem egy évszázados története során mindössze nyolc világbajnokot avattak, és a papírforma alapján e szűk elit kör idén sem bővül. Tovább szűkítve az esélyesek körét, az olaszok a pótselejtező elbukásával eleve kizárták magukat, a spanyolokból mintha ezúttal hiányozna a rutin, a németekből pedig legfőbb erényük, a megbízhatóság, a kalkulálhatóság, a rendíthetetlenség. A közvélekedés a brazilokat, az argentinokat és a franciákat favorizálja leginkább, csakhogy utóbbiak soraiból szinte edzésenként sérült ki egy klasszis. Mások szerint a belgák, a hollandok, a dánok és a portugálok is „odaérhetnek” a végére. 

A házigazda eddig hatszor nyert vb-t. Most Katar bizonyára nem fog; a vasárnap látottak alapján még meccset sem.