Állattenyésztés

2021.02.24. 19:16

Már két fekete bárány is van Dúzson

Tiringer Ilona

Forrás: Shutterstock

A falu határában gyakran lát legelésző rackákat az arra járó. Aki a múlt héten járt arra, a nagyobb állatok között egy pici fekete bárányt is láthatott. Mi is arra autóztunk, s ott találtuk a gazdaasszonyt, aki kislányával együtt szintén a kis fekete barit figyelte. Mint elmondta, négy esztendeje hozta a gazda, Horváth Csaba a tenyészállatokat a Gödöllői Egyetemről. Hortobágyi racka juhok kerültek a gazdaságba, egy fekete kos és három anyaállat.

Fotók: Tiringer Ilona

A tavalyi évben két bárány született, egy fehér még meg is van, de kötözködik az apjával, ezért különzárták. Ebben az évben eddig két fekete bárány született. Amelyiket néztük, alig volt egy napos. Látszott is a kis állaton, hogy nehezen áll még a lábán, de nem maradt le az anyjától.

A gazdasszony elmondta, ez a fajta juh jól bírja a hideget, nyáron nagyrészt legelnek, ilyenkor télen pedig szemes­takarmányt kapnak, kukoricát, árpát, zabot.

Öt hónap kihagyás után fogamzóképes az anyaállat, de néha rendkívüli időben is tüzel, így született a most féléves másik bárányuk is.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!