Apt Kamill

2018.04.28. 14:30

Ha csak teheti, átkel az óceánon és felkeresi szülei gyulaji emlékhelyét

Szeri Árpád

A kanadai British Columbia tartományból érkezett villámlátogatásra Tamásiba Apt Kamill okleveles erdőmérnök. A vendéget kitüntetett tisztelettel és szeretettel fogadta Gőbölös Péter, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója. Nem üres udvariaskodásról van szó: néhai Apt Ödön gyulaji főerdész fia ezer szállal kötődik gyermekkora itteni helyszíneihez.

– Apt Ödön okleveles erdőmérnök az 1930-as és 1940-es években dolgozott az Esterházy Hercegi Hitbizomány gyulaji Erdőgondnokságánál, főerdészként – mondta el lapunknak Gőbölös Péter. – Az 1944-ben 41 évesen a világháborúban hősi halált halt Herceg Esterházy Antal szolgálatában állt.

Apt Kamillal együtt megtekintettük a néhány éve a Gyulaj Zrt. által az erdő mélyén létrehozott emlékművet, melyet Apt Ödön és felesége emlékére és tiszteletére emeltünk, hamvaik helyét az erdő mélyén megjelölve. A hely varázsa által is élesztett, emlékező beszélgetésünkben keresztül–kasul cikáztunk az elmúlt száz év gyulaji erdészeti történelmében. Elidőztünk kiváló erdőmérnök elődeink – sokszor viharos, nehéz életútjainak – emlékén, hazaszeretetén és tájszeretetén. Helytállásukkal példát állítottak nemcsak az erdész utódok, de minden hazáját szerető magyar ember számára.

Apt Kamill (balról) és Gőbölös Péter, mögöttük az emlékhely Fotó: beküldött kép

Apt Kamill az Erdészeti Lapok 2015. szeptemberi számában idézte fel édesapja alakját. „Apám aztán a Herceg Esterházy Hitbizományhoz került Gyulajra erdőgondnokként. (...) Boldog volt Gyulajon. A család és az erdő volt a mindene, hát mindene megvolt. (...) Innen szeretett volna nyugdíjba menni, de nem úgy lett. A kommunista rendszerváltás után Gyulajról Szekszárdra helyezték, a dunai ártérbe erdőgondnoknak. Ott vadásztatta József főherceg, Mádi-Kovács professzor, meg Tomcsányi kegyelmes úr helyett Rákosi Mátyást, meg Tildy Zoltánt. Ott találkozott újra gyerekkori iskola– és vadásztársával, Széchenyi Zsigmonddal.”

– Bár jómagam Barcson születtem, kisgyermekkoromat teljes egészében Gyulajon töltöttem, mondhatni itt nőttem fel – emlékezett a régi időkre Apt Kamill. – Azután Szekszárdra költöztünk, ez a város is fontos számomra, miután tizenhárom éves koromban első lettem a városi birkózóbajnokságon. Nyári munkán a Gemencben dolgoztam, gyérítésre jelöltem ki területeket. Kisvártatva Sopron lett újabb lakhelyünk, innen 1956-ban Ausztriába, majd Kanadába távoztam. Ma is itt élek, immár nyolcvanegyedik életévemet taposom, de ha csak tehetem, átkelek az óceánon és felkeresem szüleim gyulaji emlékhelyét.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában