Apt Kamill

2018.04.28. 14:30

Ha csak teheti, átkel az óceánon és felkeresi szülei gyulaji emlékhelyét

Szeri Árpád

A kanadai British Columbia tartományból érkezett villámlátogatásra Tamásiba Apt Kamill okleveles erdőmérnök. A vendéget kitüntetett tisztelettel és szeretettel fogadta Gőbölös Péter, a Gyulaj Erdészeti és Vadászati Zrt. vezérigazgatója. Nem üres udvariaskodásról van szó: néhai Apt Ödön gyulaji főerdész fia ezer szállal kötődik gyermekkora itteni helyszíneihez.

– Apt Ödön okleveles erdőmérnök az 1930-as és 1940-es években dolgozott az Esterházy Hercegi Hitbizomány gyulaji Erdőgondnokságánál, főerdészként – mondta el lapunknak Gőbölös Péter. – Az 1944-ben 41 évesen a világháborúban hősi halált halt Herceg Esterházy Antal szolgálatában állt.

Apt Kamillal együtt megtekintettük a néhány éve a Gyulaj Zrt. által az erdő mélyén létrehozott emlékművet, melyet Apt Ödön és felesége emlékére és tiszteletére emeltünk, hamvaik helyét az erdő mélyén megjelölve. A hely varázsa által is élesztett, emlékező beszélgetésünkben keresztül–kasul cikáztunk az elmúlt száz év gyulaji erdészeti történelmében. Elidőztünk kiváló erdőmérnök elődeink – sokszor viharos, nehéz életútjainak – emlékén, hazaszeretetén és tájszeretetén. Helytállásukkal példát állítottak nemcsak az erdész utódok, de minden hazáját szerető magyar ember számára.

Apt Kamill (balról) és Gőbölös Péter, mögöttük az emlékhely Fotó: beküldött kép

Apt Kamill az Erdészeti Lapok 2015. szeptemberi számában idézte fel édesapja alakját. „Apám aztán a Herceg Esterházy Hitbizományhoz került Gyulajra erdőgondnokként. (...) Boldog volt Gyulajon. A család és az erdő volt a mindene, hát mindene megvolt. (...) Innen szeretett volna nyugdíjba menni, de nem úgy lett. A kommunista rendszerváltás után Gyulajról Szekszárdra helyezték, a dunai ártérbe erdőgondnoknak. Ott vadásztatta József főherceg, Mádi-Kovács professzor, meg Tomcsányi kegyelmes úr helyett Rákosi Mátyást, meg Tildy Zoltánt. Ott találkozott újra gyerekkori iskola– és vadásztársával, Széchenyi Zsigmonddal.”

– Bár jómagam Barcson születtem, kisgyermekkoromat teljes egészében Gyulajon töltöttem, mondhatni itt nőttem fel – emlékezett a régi időkre Apt Kamill. – Azután Szekszárdra költöztünk, ez a város is fontos számomra, miután tizenhárom éves koromban első lettem a városi birkózóbajnokságon. Nyári munkán a Gemencben dolgoztam, gyérítésre jelöltem ki területeket. Kisvártatva Sopron lett újabb lakhelyünk, innen 1956-ban Ausztriába, majd Kanadába távoztam. Ma is itt élek, immár nyolcvanegyedik életévemet taposom, de ha csak tehetem, átkelek az óceánon és felkeresem szüleim gyulaji emlékhelyét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában