kéktúra

2018.07.27. 16:20

A túrát bárki, aki elmúlt hat éves, elkezdheti gyalog, vagy télen akár sível is

Régiónk sem szenved hiányt a túraútvonalakból, a legismertebb és leglátogatottabb pedig a sok lehetőség közül a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra.

Fekete Dávid

Fotó: Shutterstock

Rockenbauer Pál televíziós műsora, a Másfélmillió lépés Magyarországon az Országos Kéktúra vonalát mutatta be, ennek folytatása az ...és még egy millió lépés, amely az 1974 óta nyilvántartott Dél-dunántúli régióban található túraútvonalat követte végig. Ez a körülbelül 540 kilométer hosszú szakasz Velemtől Szekszárdig tart, többek között olyan tájegységek káprázatos látványosságait érintve, mint az Őrség, a Dráva-mente, Zselic vagy a Mecsek. Rockenbauerék műsora 1989-ben készült el, és ennek következményeként összekötötték a két útvonalat. Ehhez később csatlakozott még egy, így kialakítva az Országos Kékkört (Országos Kéktúra, Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúra), amely így egy egybefüggő túraútvonalat képez Magyarországon, és mintegy 2550 kilométer hosszú.

Régiónkat ugyan a több mint 500 kilométerből csak cirka negyven érinti, de ez is éppen elég lehet annak, aki a jövőbeni tervei közé sorolja a túrázást, hiszen a kezdők számára mindenképp megterhelő lehet az a 44 kilométer is, amely a kiindulási pontot, vagyis a Harsányi-keresztet köti össze a végcéllal, a szekszárdi vasútállomás előtti Rockenbauer kopjafával. A megyét érintő szakasz java részét egyébként az Európai Gyalogos Turistaszövetség bekapcsolta az Európai Hosszútávú Vándorutak hálózatába.

A túra bármikor teljesíthető, kihelyezett pecsételőkkel lehet bizonyítani a véghezvitelét, amelyet a hivatalos, Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra Útvonalvázlata és Igazolófüzetébe kell számontartani. Ez annyit tesz, hogy a noteszben megjelölt ellenőrzőpontokra kihelyezett pecséteket a megfelelő négyzetbe kell nyomni. A túrát bárki, aki elmúlt hat éves, elkezdheti gyalog, vagy akár sível is – írja a Magyar Természetjáró Szövetség honlapja.

Az első szakasz, amely Tolna megyéhez tartozik, a Harsányi-kereszttől Bátaapátiig tart, de többek között a regionális túraetap érinti Mórágyot, Kismórágyot, Szálkát, Grábócot és Szekszárdot is. A túra nyolc szakaszra osztott, nyolc ellenőrzőponttal.

Az elsőről bővebben jövőhéten.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában