Kiss Bence István

2018.07.24. 09:30

Dokumentálja kedves faluja emlékeit

Ihárosi Ibolya

Fotó: Beküldött kép

Kiss Bence István a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi karának német nemzetiségi és történelem tanári szakos hallgatója. Iskoláit a szomszéd településen, Gyönkön végezte, ahol kéttannyelvű osztályba járt. Ennek okán az egyetem végeztével a környékben szeretne elhelyezkedni, és ha sikerül, akkor a faluban maradni. Ezt azzal indokolta, hogy Varsád csodaszép környezetben fekvő, nyugodt, csendes, elképesztően gazdag múlttal rendelkező település. Ezt ma nem is tudja mindenki, s ő éppen ez ellen szeretne tenni.

A német nyelv szeretete már kisgyermekkora óta vele van. Az őt körülvevő környezet hatására, és személyes érdeklődési körei révén egyre inkább kialakult benne a német nyelv, a német nemzetiségi történelem és kultúra szeretete.

Mára már tudatosan foglalkozik ezekkel a témakörökkel, valamint a tanulmányai révén is mindennapi kapcsolatban áll velük. Tizenegy éve él a településen, idővel azt vette észre, hogy az érdeklődési köre, hobbija és a lakóhelye valamiféle egységet jelent az életében. Mára mindez „projektté” kezdi kiforrni magát.

Igyekszik, egyelőre csak fényképekkel, dokumentálni a még fellelhető egykori varsádi német nemzetiségi építészet, és kultúra tárgyi örökségeit. Ilyenek például a jellegzetes házak, ólak, istállók, valamint ezek részletszépségei, az ablakok, faragott gang­oszlopok, homlokzatdíszítések, sírkövek. Ezzel párhuzamosan az idős helybéliekkel beszélgetve régi történeteket is gyűjt. A jövőben szeretné mindezeket összefoglalni, s akár nyomtatott formában is megjeleníteni.

Kiss Bence István aktív tagja a helyi Remény Tánccsoportnak, egyúttal igyekszik a falu életében, programjaiban a tőle telhető legtöbbször részt venni.

Ismerősei lokálpatriótaként emlegetik. Ezt igazolja az is, hogy folyamatosan arra törekszik, hogy egyetemi kereteken belül is népszerűsítse faluját. Azt vallja, hogy az embernek aktívnak kell lennie a lakóhelyén a közösségi életben, mert csak így hozható létre az a közhangulat, amelytől településeink jobb, élhetőbb helyekké, igazi otthonná válhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában