ufókalandok

2018.07.08. 09:30

Nagydorog közelében is találtak rejtélyes köröket

Nem tisztünk eldönteni, hogy léteznek-e földönkívüli lények, és hogy kíváncsiak-e ránk, de többen is tapasztaltak furcsa dolgokat egy időben a megyében. Sorozatunkban ismét egy 1994-ben, Nagydorog közelében észlelt jelenséget elevenítünk fel a Tolnai Népújságban megjelent beszámoló nyomán.

TEOL, illusztráció: Shutterstock

Újabb történetünk is azt erősíti, hogy 1994 csúcs év volt Tolna megyében az ufóaktivitás tekintetében. Az említett év nyarán észleltek háromdimenziós gabonaköröket Dombóvár és Szentlőrinc között, valamint Kalaznó közelében is. Most felelevenített, Tolnai Népújságban megjelent cikkünk pedig egy nagydorogi lakos bejelentése nyomán született.

Olvasónk, R. Károly a község határában – a Sárszentlőrinc felé vezető úttól balra, az uzdi hegyen – elterülő réten évek óta gazdálkodott. A területen június 20-án, teljesen véletlenül fedezett fel különös foltokat, elszíneződéseket. Jobban megszemlélve azokat kiderült, hogy egyikük másikuk szabályos kör formát ad ki. Pontosabban körgyűrűkről volt szó. Ezeken kívül azonban felfigyelt más, megmagyarázhatatlan, formákra is.

– Azon a napon, amikor ezt észre vettük, kaszálni voltunk kint a réten. Egy héttel korábban vágtuk le a füvet, akkor biztosan nem voltak ott ezek a körök, vagy formák, azt észrevettük volna. Két alkalmazottam felügyel a jelenségtől alig kétszáz méternyire található birkanyájra. Ők azt mondták, hogy nem láttak és hallottak semmi különlegeset – nyilatkozta huszonnégy évvel ezelőtt a lapnak R. Károly.

A réten a legszembetűnőbbek a körgyűrűk voltak, ezekből kicsi és nagy egyaránt akadt. Fellelhetőek voltak olyan alakok is, melyek jelentését, formáját csak találgatni lehetett. Viszont szembetűnő volt a félhold képződmény, melynek alakját – a tudósítás szerint – egyértelműen ki lehetett venni a rét talaján. Valójában a jelenség helyén a fű elszíneződött, távolról úgy tűnt, mintha olajos, vagy esetleg grafitos lenne a talaj és maga a fűszál is. Közelről szemlélődve és megtapintva a talajt semmi különbséget nem lehetett érezni az elszíneződött és az el nem színeződött fűcsomók között. Megfigyelhető volt az is, hogy egyes helyeken – a körök és a formák centrumában – erőteljesebben nőtt a fű, dúsabb lett a rét növényzete.

– Én teljesen kizártnak tartom, hogy valaki szórakozásból csinálta volna ezt az egészet. Egyébként is a rét annyira távol esik mindentől. Azt sem mondom, hogy ufók jártak Nagydorogon, bár lehet. Az biztos, hogy megmagyarázni nem tudom a jelenséget, no és azok sem, akik megnézték már eddig – mondta a bejelentő.

A furcsa, különleges formáknak gyorsan híre kelt. Nagydorogról és a környező településekről érkeztek az érdeklődők, akik mind látni szerették volna az ufóköröket. Mindenki megvizsgálta, de magyarázat nem hangzott el. Beszélik azt is, hogy többen beálltak a gyűrűk középpontjába, ám megjárták, mert azon az éjszakán nem tudtak aludni a görcsös fejfájástól.

Tolnai Népújság, 1994. július 7., Garay

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában