Traburg találkozó

2018.08.20. 16:00

A kelet-európai autók és a retró életérzés szerelmesei jöttek össze Siófokon

A szocialista autóipar remekei, régi ismerősök, jó hangulat, retró életérzés – talán ezekkel a jelzőkkel lehet a legjobban leírni az elmúlt hétvégén immár 21. alkalommal megtartott Traburg találkozót, amelyen Tolna megyét több trabis is képviselte.

TEOL

Fotó: TEOL

– Nem mondhatom, hogy minden évben itt vagyok, de már többször voltam, például tavaly is részt vettem a Traburg Klub siófoki találkozóján – nyilatkozta a TEOL-nak az egyik Tolna megyei trabantos. Hozzátette, itt több időt tölthet együtt azokkal az ismerősökkel, barátokkal, akikkel egyébként többnyire egynapos találkozókon jönnek össze, és a közösségi oldalakon tartják a kapcsolatot. A hangulat remek, főként a családos középkorosztály képviselteti magát, azok, akiknek az elhozott autók a gyermekkoruk részét képezték. Persze nem mellékes a Balaton közelsége sem.

Ebből is kiderül, hogy a Siófokon megtartott rendezvény nem is elsősorban a szocialista autóipar remekeinek szemléje, hanem baráti találkozó, arról szól, hogy a régi ismerősök kötetlenül, jól érezzék magukat a Balaton-parton. Ehhez a szervezők igyekeznek biztosítani a feltételeket.

Skripeczky Tünde, a Traburg Klub elnöke elmondta, huszonegy éve szervezik meg a nyári találkozót, immár 15. alkalommal Siófokon, a Sóstó melletti kempingben. Hivatalosan ugyan augusztus 16. és 20. között zajlott le a rendezvény, de volt, aki már előző pénteken, tehát 10-én felverte a sátrát. A kötetlenséget mutatja az is, hogy a program elsősorban ajánlat, nincs kőbe vésve. A betervezett játékok alakulását is az érdeklődés határozza meg, általában úgy, hogy először csak néhányan neveznek, aztán amikor a többiek látják, hogy ez jó móka, csatlakoznak.

Idén újdonság volt a „kacsás”, tehát Citroën találkozókról vett, ennek megfelelően „francia műveletnek” elnevezett játék. Itt egy sofőr párosnak – ideális esetben egy férfinak és egy nőnek – kellett teljesítenie autóval egy akadálypályát. Nehezítésként ezt tolatva kellett megtenni, első körben az egyikük vezetett, míg a másikuk sminkelte magát, a második fordulóban pedig cseréltek. El lehet képzelni, hogy ebből mi sült ki...

A legnépszerűbb és leglátványosabb programelem azonban kétségtelenül a felvonulás volt idén is. Ugyan a rendezvény zárt körű, de azért a traburgosok minden éveben megmutatják magukat Siófok utcáin. Sokféle Trabant, Wartburg, Barkas, de még Simson motorok is színesítették a szombat délutáni menetet, amelyet megközelítően száz jármű alkotott.

Arról, hogy a ma zárult találkozó milyen nagy múltú és családias rendezvény, sokat elárul, hogy egy-egy família több generációval is képviseltette magát: aki hajdanán a szüleivel és azok autójával még gyerekként vett részt a találkozón, az most ugyancsak szüleivel, de már maga is saját éltes járgánnyal és gyermekeivel utazott Siófokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában