UV-sugárzás

2018.08.03. 12:30

Szembetegséget is okozhat az UV-sugárzás

A nyári hőségben nemcsak a bőrt érdemes védeni az UV- sugárzástól, hanem a szemet is. A vital.hu szerint az utóbbi években drasztikus mértékben megnőtt az UV-sugárzás okozta szembetegségek gyakorisága, különösen a fiatalabb korosztályok esetében.

Mácz Katalin

Fotó: Illusztráció

Enyhébb esetekben gyulladásos tünetek léphetnek fel, de tartós és fokozott sugárzás következménye lehet például a szürke hályog, vagy akár a látásélesség tartós csökkenése is.

A jó minőségű napszemüveg tehát nemcsak divatcikk, hanem megszűri a káros sugarak teljes tartományát. Amennyiben csak a látható fényt szűri ki a sötét üveg, akkor az inkább kárt okoz, mivel kitágítja a pupillát, ezért az UV-sugarak akadálytalanul juthatnak a szembe. Érdemes szakemberrel leellenőriztetni a termék UV-szűrő képességét. Azt jó tudni, hogy ma már nemcsak a drága és márkás termékek rendelkeznek ezzel a tulajdonsággal. Aki mégis teljes bizonyosságot szeretne, az vásároljon optikában napszemüveget.

Arra is figyelmeztetnek, a kiválasztásnál érdemes figyelembe venni, hogy milyen tevékenységhez keresünk védelmet: vízi sportokhoz, hegymászáshoz polárszűrővel kombinált, nagyobb fényszűréssel rendelkező napszemüveget ajánlják a szakemberek. Autóvezetésnél, sportolás közben előnyösek a kontrasztfokozó, a látásélességet növelő, sárga vagy barna színezésű lencsék. A lencse optikai tulajdonsága is fontos lehet, ha túlzottan görbült, az fejfájást okozhat. Egyébként is érdemes ügyelni arra, hogy a napszemüveg a fej- és az arcformához illeszkedjen, hogy a szórt fény periférikusan se érje el a szemet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában