ünnepi díszítés

2018.12.16. 20:00

A Mikulás szobát kapott a házban

„Kedves érdeklődők, a Mikulás ház sötétedés után szabadon látogatható. Ha itthon vagyok, be is lehet jönni az udvarba.” Ez olvasható a váraljai Mikulás Háza oldalán. A nem mindennapi portára és tulajdonosára, Gűth Balázsra olvasónk, Pakulár Józsefné hívta fel a figyelmünket. 

Budavári Kata

Fotó: Máté Réka

Gűth Balázs készségesen fogadta megkeresésünket. Elmesélte, hogy annak idején látta az amerikai filmekben, hogy a tengerentúlon minőségben és mennyiségben is egészen másként díszítik a házakat karácsony előtt. Ez annyira tetszett neki, hogy megfogadta, amint dolgozik és keresettel rendelkezik, ő is így tesz. És így is lett. 1996-ban végzett, és állt munkába, így huszonkét éve már, hogy sok-sok égő díszlik nála az év végi ünnepek tájékán.

– Először csak a magam, aztán a falubeliek kedvére díszítettem. Minden év más egy kicsit. Most először az állandóan világító meleg fehér, vagy ahogy én nevezem, az arany fényeket látja meg először a látogató. A kapunál mozgásérzékelő van, ha valaki ideér, bekapcsol az összes színes égő, és világít is két percig. Az érzékelő főleg hétvégén, amikor többen jönnek, funkcióját veszti – mondta Gűth Balázs.

Arról is beszélt, hogy a nyáron megépítette a Mikulás szobáját. A melléképületben tulajdonképpen egy nappali kapott helyet, amelyet ilyenkor szépen feldíszít a váraljai férfi. A helyiségbe nyitott tűzterű kandalló is került, a kéményen keresztül pedig a Mikulás gond nélkül közlekedhet. A fehér szakállú idén videóüzenetet is küldött a gyerekeknek a Facebookon, amelyben elmondta, hogy meglátogathatják őt, természetesen a szülőkkel együtt. A felhívás hatására vagy ötven-hatvan gyerek kapta meg a váraljai hangulatos szobában ajándékát személyesen a Mikulástól. Rajtuk kívül györei, bonyhádi gyerekek jártak a háznál, és Gűth Balázs még a jövő hétre is vár egy iskolai osztályt.

A megajándékozottak közül nem egy verssel, énekkel készült, illetve Mikulást ábrázoló rajzokkal. Ezeken jobbára a hó is esik, abban bízva, hogy ez igaziból is meghozza a havat.

Vendégség

Gűth Balázs tavaly kis szeretetvendégséget is szervezett, amelyre az adventi ablakok díszítőit, azok családtagjait és a Váralja Gyermekeiért Egyesület tagjait hívta meg. Nagy meglepetésére azonban sokan mások is eljöttek erre az összejövetelre, többen sütit vagy valami kis harapnivalót hoztak magukkal. A vendégséget ezért idén is meghirdeti Balázs december huszonharmadikára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában