kiskertész

2018.12.05. 10:30

Az ünnepre hangol a karácsonyi kaktusz

Mauthner Ilona

Fotó: Shutterstock illusztráció

Decemberre már nem marad nyíló virág, melyet vázába is tehetünk. Ugyanakkor nagyon szép és mutatós cserepes növények vannak, melyek éppen ebben a hónapban virágoznak. Ezek egyike a karácsonyi kaktusz. A karácsony közeledtével egyre ünnepélyesebb formát ölt, a teljes növényt beborítják a színpompás, hófehér, rózsaszín vagy tűzpiros virágok. Nem kell minden évben újat vásárolni belőle, ha jól gondozzuk, akkor évről évre virágba borul így év vége felé.

A karácsonyi kaktusz hálás, könnyen tartható szobanövény. Különleges hangulatot kölcsönöz a lakás bármely helyiségének. Brazília hegyvidéki területeiről származik, alapvetően hidegigényes növény. Betegsége, kártevője nem ismert. A nevét Frederique Schlumberger francia kaktuszgyűjtőről kapta, így a tudományos neve Schlumbergera. Az első növényeket 1817-ben hozták be s Európába. Ez a virág azóta is a szürke téli napok virágzó dísznövénye, színt és fényt visz a lakásba.

A gondozás

Virágzás idején világosabb helyet és gyakori, kis mennyiségű vizet igényel. Heti egy alkalommal egy kevés tápoldatot is érdemes keverni a vízhez. A hosszú virágzás után pihentetni kell a növényt úgy, hogy egyre kevesebb öntözővizet kap.

Nyáron elég, ha havi egy alkalommal kap csak vizet, és amennyire lehet, hűvös helyen tartsuk, hogy a virágbimbók kialakulhassanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában