Hegedüs László

2018.12.22. 07:00

Saját maga készíti az ideális kávékeveréket

Tavaly top 10-be került, idén pedig egy közönségszavazáson Magyarország legjobb baristájának választották Hegedüs Lászlót. Tizenhárom évig futballozott NB-s szinten, majd miután negyedszer is műteni kellett a jobb térdét, tudta, a sportkarrierjének vége, civil foglalkozás után nézhet.

Balázs László

Fotó: Beküldött kép

Kiválóan szerepeltek a Tolna megyei kávézók a Kávékorzó Magazin internetes közönségszavazásán, ahol négy kategóriában díjazták a legjobbakat. Magyarország top 10 kávézójába került A paksi kávé – tulajdonosa Mózsa Ferenc –, top 5 kávépörkölő kategóriába került az Umami Roastery, első helyezett lett Hegedüs László a barista kategóriában, valamint az év kávéja lett az Umami Roastery Sanremo blend, amellyel a kezdeteknek állít emléket a győztes kávépincér.

Hegedüs László 13 évig futballozott NB-s szinten, majd miután negyedszer is műteni kellett a jobb térdét, tudta a sportkarrierjének vége, civil foglalkozás után nézhet.

Borítóképünkön: Hegedüs László és Mózsa Ferenc (jobbra) négy elismerést zsebelt be a díjátadón az I Quattro Artisti Étterem és Kávézóban. Fotó: Beküldött kép

– Sokáig gondolkodtam mihez kezdjek, hisz’ minden sportoló burokban él. Amikor befejezed, akkor sok minden eltűnik az életedből, kezdődik az agyalás a zökkenőmentes átállásról, mindenki igyekszik megtalálni a helyét a civil életben – mondta Hegedüs László. – 2006-ban Olaszországban nyaraltam, és Sanremo piazzáján ücsörögve láttam, milyen szenvedéllyel fogyasztják a helyiek a zamatos italt. Bevallom, előtte nem voltam nagy kávéivó, de ott, akkor nagyon megtetszett ez a magatartás, attitűd.

Hazatérve a labdarúgás mellett kezdte el bontogatni szárnyait. Az elején sokat járt Olaszországba, itthon az interneten nézett videókat, mivel akkor még nem volt képzés a baristák számára. Szekszárd, Bonyhád, Paks az állomásai, a Duna-parti városban két éve lelt otthonra, A Paksi kávé vezető baristájaként kávépörköléssel is foglalkozik. A hitelesített élelmiszer-előállító üzem saját vállalkozása. Ezzel teljesült az a vágya, hogy ne csak ő készítse, hanem saját elképzelése alapján állítsa elő az élénkítő ital alapját képező keveréket.

– Mivel nem a szakma, hanem a közönség szavazott, nagyon értékesnek tartom az elismerést. Mindig az volt a vágyam, hogy élményt adjak az embereknek – tette hozzá a barista. – A Sanremo blend az, amit a kávéról gondolok. Ezt fogyasztom a legszívesebben, és a szavazás egy visszajelzés, hogy a vendégeinknek is tetszik. Maximális odafigyeléssel készítem, annyit érdemes róla tudni, hogy egy közepes pörkölésű keverék jó minőségű alapanyagból, nem túl sötét színnel. Az egyetlen szívfájdalmam, hogy édesapám nem lehet részese a sikereknek, és nem jött létre az apa-fia kávézás a mi kávénkkal.

Annak ellenére, hogy a szakma széthúz, Hegedüs László ma már olyan szinten van, hogy fővárosi cégnél oktatóként is dolgozik. Emellett nyitásra váró éttermek, kávézók kávészekcióját állítja össze. Az alkalmazottak, a gépek és a kávé kiválasztása is a feladatai közé tartozik. Mint mondja, nem a pénz miatt csinálja, hanem Budapesten letenni valamit az asztalra óriási presztízst jelent. Büszke arra amit elért, de nem akar itt megállni, a továbbfejlődés igénye dolgozik benne. Nemzetközi diploma megszerzése a célja, hogy vérbeli „profiként” állhasson majd a kávégépek előtt, és az aromás nedűvel bearanyozza a kávéimádók legborúsabb napjait is.

A keserű ital meghódította a világot

A kávézás napjainkban nem csupán egy csésze sötét színű ital elfogyasztását jelenti, hanem egyfajta életérzést kölcsönöz a kávéfogyasztóknak, akik a 21. században is találnak egy fél órát arra, hogy szenvedélyüknek hódoljanak. A kávécserje Etiópiából indult világ körüli hódító útjára és mostanra számtalan országban egymást érik az ültetvények. Az egyre növekvő igényeket nagyszerűen tükrözi az a tény, hogy naponta több mint 2 milliárd csészével fogyasztunk belőle. A különféle helyekről származó kávéfajták elegyítése valódi tudomány, mely a tökéletes ízkombináció elérését tűzte ki céljául. Számos országban „ünnep” a kávé világnapja, a kávézók és kereskedések akciókkal, különleges fajtakóstolókkal, izgalmas kávéitalokkal várják a vendégeket Európa-szerte és a tengerentúlon is. Idén szeptember végén Magyarországon 7. alkalommal szerveztek eseményt a kávé napja alkalmából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában