KSC Szekszárd

2018.12.20. 20:00

Szeretetbomba robbant a Kék szív című film bemutatóján

Magával ragadó, szívhez szóló, humorral átszőtt, inspiráló, lendületes. Ezek voltak a leggyakrabban elhangzó vélemények az Atomerőmű KSC Szekszárd sikereiről szóló, Kék szív című film bemutatóját követően.

Finta Viktor

Fotó: Makovics Kornél

A Babits Mihály Kulturális Központban, az egykori Panoráma Mozi nagytermében szerda este közel 350 néző foglalt helyet, akik izgalommal várták a Kék szív című film bemutatóját. Az alkotást Kindl Gábor rendező-producer és Ács Rezső polgármester köszöntője vezette fel.

– Őszintén megrogytam, amikor a Facebookon megláttam a fotót, amelyen a csapat vezetői, a Szabó család tagjai láthatók a szekszárdi alsóvárosi temetőben felmenőjük, a néhai sikeredző, Szabó Ödön, Dönci bácsi sírjánál, ahova kivitték a trófeákat és az aranyérmet a március 25-ei, soproni Magyar Kupa-győzelem után, és akkor ötlött fel bennem a gondolat, hogy készítek egy filmet a KSC-ről – mondta Kindl Gábor. – Amit ez a csapat véghez vitt az edzőikkel, a vezetőikkel és a szurkolókkal együtt, az maga a csoda, ami magával ragadott. Ez nem egy sportfilm, az emberi oldalról közelítettük meg a történetet, azt próbáltuk megfejteni, mi a titka ennek a sikeres, összetartó közösségnek. Negyvenkét személy szólal meg a klub jelenéből és a múltjából. Az ő érzéseiket igyekszünk visszaadni a vásznon, rajtuk keresztül próbáljuk megértetni a nézőkkel, hogy mit is jelent valójában a Kék szív – tette hozzá a producer.

– Gábornak idén ez már a második alkotása, a Bartina Néptánc Egyesületről nemrégiben készített egész estés dokumentumfilmet megnéző kívülállók is átélhették, megérthették, milyen érzés bartinásnak lenni – emlékeztetett Ács Rezső. – A Kék szív is egy szekszárdi sikertörténetet dolgoz fel, még ha más is a felépítése, az üzenete. Akkor erős egy város, ha erős közösségek alkotják. A sport, a kosárlabda is jelentős közösségépítő erővel bír. A tehetség azonban önmagában nem elég, a sikerekhez munka és alázat kell.

Egy lelkes, erőn felüli munkát végző szakvezetés került négy évvel ezelőtt a KSC élére, akiknek sikerült idecsábítani Djokics Zseljko vezetőedzőt, ő pedig további lendületet adott szakmai és emberi téren az egész egyesületnek. Nagyon büszke a város vezetése arra, hogy a bajnoki ezüstérmeket, a Magyar Kupa-győzelmet úgy érte el az Atomerőmű KSC Szekszárd, hogy saját nevelésű, fiatal játékosok is komoly szerepet vállaltak a sikerekben, sőt a felnőtt és a korosztályos válogatottakban is, ami példa az utánuk jövő generáció számára. Az a célunk, hogy Szekszárd neve egyenlő legyen a minőséggel. Ez a bor mellett már a női kosárlabdában is így van, s nem csak idehaza, az Európa-kupa jóvoltából külföldön is. Bízom benne, hogy lesz ennek a filmnek folytatása, ami azt jelenti, hogy a klub a jövőben is kiemelkedő eredményeket produkál – tette hozzá a polgármester.

– Az a szimpátia, ami megvolt bennem a csapat iránt, e film nyomán tovább erősödött – ezt már a nézők által vastapssal honorált alkotás végét követően mondta Ács Rezső. – Kindl Gábor nagyon jól megérezte és megfogta a lényeget, és jól össze is rakta a filmet. Attól, hogy van egy nagyszerű teljesítmény, még embernek lehet maradni, ez is egy jó üzenete a Kék szívnek. Szimpatikusan, szerényen nyilatkoztak a lányok és a vezetők, akikről kiderült, mennyi mindent megtesznek az edzéseken és a meccseken kívül is a szurkolóikért, Szekszárdért – húzta alá a város vezetője.

– Lenyűgözött a film, rengeteg szeretet áradt belőle a megszólalókon keresztül a csapat, a kollégáink, a családunk felé, amit nem is tudunk egyelőre feldolgozni, de az biztos, hogy amíg élek, ezt nem felejtem el, katartikus élmény volt – nyilatkozta Szabó Noémi, a KSC szakmai és sportigazgatója. – Olyan érzés volt, mintha most egyszerre egy nagy bombaként csapott volna le ránk az a szeretet, amivel mi végeztük eddig a munkánkat, teljesítettük a küldetésünket – erősítette meg nővére érzéseit Szabó Gergő ügyvezető. Noémi hozzátette, jó volt szembesülni azzal is, hogy ilyen tehetséges emberek vannak Szekszárdon, mint akik csinálták ezt a filmet.

Kindl Gábor rendező elmondta, fél év alatt készült el a Kék szív, egy darabig párhuzamosan forgatták a Bartina-filmmel. Az utolsó két hétben nem sokat aludtak. Sok régi fotót, illetve a sikereket megörökítő videókat használtak fel az interjúk mellé, s mindezt látványos effektekkel és dögös rockzenével spékelték meg. A producer munkatársaival közösen örömmel fogadta a gratulációkat.

Nagy dolgokra képes a közös akarat

Íme egy kis nyilatkozatcsokor a filmben szereplőktől a Kék szív megtekintése után.

Dr. Sólyom Bódog, a KSC örökös tiszteletbeli elnöke: – Kiváló áttekintést nyújtott ez a film a szekszárdi kosárlabda történetéről, s egyben bemutatta, hogy milyen nagy dologra képes az egységes akarat, főleg ha az tehetséggel és szorgalommal párosul.

Djokics Zseljko vezetőedző: – Észre sem vettem, olyan gyorsan lepergett a hetvenöt perc! Nagyon szép emlékek jöttek elő, örülök, hogy én is részese lehettem a sikereknek. Újabb motivációt kaptam ettől a filmtől. Biztos, hogy még sokszor megnézem.

Harsányi Mária utánpótlásedző: – Jó filmre számítottam, de annál sokkal többet kaptam tőle, a családunk története is benne van, ami elképesztően jó érzés.

Fülöp (Badics) Natália, korábbi orosz játékos, a KSC első idegenlégiósa: – Óriási megtiszteltetés volt szerepelni ebben az alkotásban. Már régóta nem élek itt, de Szekszárd a második otthonom, jó volt hazajönni, és találkozni a régi ismerősökkel!

Borítóképünkön: Kindl Gábor és Szabó Noémi

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában