református egyház

2019.03.31. 11:30

Az elidegenedés és a magány ellen küzd a nőszövetség

A magyar nők családjukban és munkahelyükön is túlterheltebbek, mint külföldi társaik. Idős korukra viszont gyakran magukra maradnak, aminek akár végzetes következménye is lehet. Ez ellen küzdenek a Szekszárdi Református Nőszövetség tagjai.

Brunner Mónika

Fotó: Beküldött fotó

A Református Egyházon belül működő, hagyományokkal rendelkező nőszövetség célja olyan életvitel felmutatása, amely a keresztyén hitet erősíti a gyülekezeti tagok között, elsősorban a nők helyzetére, igényeire és érdekeire tekintettel.

– Az egyházunk külföldi társszervezeteivel való kapcsolattartásnak, közös összejöveteleknek köszönhetően ismerjük a világ több országában élő nők problémáit, ezért van összehasonlítási alapunk – mondta lapunknak Mester Mária elnök. Úgy tapasztalták, a magyar asszonyok családjukban és munkahelyükön is túlterheltebbek, mint külföldi társaik. A helyzetüket nehezíti az elidegenedés, ami napjainkban egyre jellemzőbb. A Református Nőszövetség ezért nagy hangsúlyt helyez a kapcsolatok ápolására. A közösség tagjai pedig hálásak a szeretetteljes és emberi bánásmódért, amely által egymás hitét is erősíteni tudják. Fontosnak tartják ugyanis kapcsolatukat Istennel, és számukra elsődleges, hogy hozzásegítsék az embereket ahhoz, hogy megtalálják a saját egyházukban a helyüket.

Mester Mária elmondta, hogy a szépkorúak helyzete sem könnyű. Sokan özvegyek, egyedül élnek, és nem számíthatnak a hozzátartozókra, ezért magányosak. Előfordul az is, hogy családban élnek, de a fiatalabb generáció elfoglalt, más érdeklődésű, vagy egyszerűen csak szeretetlen. A református nőközösség odafigyel az idős emberekre, mert ha „befordulnak”, az akár végzetes is lehet a számukra. Erősítik a velük való kapcsolatukat, és segítik őket abban, hogy – ahogy fogalmaznak – a Feljebbvalóval is békében és kapcsolatban éljenek.

A fiatal korosztály számára is elengedhetetlen, hogy figyeljenek egymásra, és próbáljanak meg szeretetteli hozzáállással élni – teszi Hozzá Mester Mária. Ebben igyekeznek nekik segíteni, ezért a nőszövetségi tagok is részt vesznek a nyaranta megszervezett gyermek- és ifjúsági táborok zavartalan lebonyolításában. Emellett nagy létszámban vannak jelen a rendszeres, több napos gyülekezeti kirándulásokon. Távlati céljuk, hogy a református egyesületekkel hitvallásos, más felekezetekkel ökumenikus, egyéb szervezetekkel a közéleti felelősség jegyében és a társadalmi szolidaritás alapján működjenek együtt. A református nőszövetség rendszeresen támogatja a szekszárdi Családok Átmeneti Otthonát, a fogyatékkal élőket ápoló-gondozó intézményeket és szervezeteket, valamint anyagi segítséget nyújtanak a határon túli rászorulóknak is.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában