Duna-Dráva Nemzeti Park

2019.06.08. 09:25

Részletes adataik lesznek az ürgékről

Hanol Erzsébet

Fotó: Illusztráció / Shutterstock

A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság munkatársai minden év tavaszán felmérik az ismert ürgeállományt, az elmúlt két évben pedig elkezdték annak részletesebb vizsgálatát is. Közleményükben azt írják, szeretnék lehatárolni a teljes elterjedési területet, hogy láthatóvá váljon az ürgesűrűség.

Idén az elmúlt években már részletesen vizsgált hardi, madocsai és kaposújlaki élőhely mellett a legnagyobb egyedszámú pogányi populáció felmérését is elvégezték, így 2020-ra a szintén nagy kiterjedésű paksi Ürgemező felmérése után valamennyi dél-dunántúli ürgeállományról részletes adatok állnak majd rendelkezésre.

A madocsai és a kaposújlaki élőhelyeken az ürgék ismeretlen okból az élőhelyek perifériájára szorultak, egyedszámuk kritikus mértékben lecsökkent. A hardi legelőn a korábban is életerősnek tűnő ürgeállomány újabb területet népesített be a szomszédos marhalegelőn. A pogányi repülőtéren tavaly a természetvédelmi hatósággal együttműködésben elvégzett ellenőrzésnek és a repülőtér üzemeltetőivel történt egyeztetésnek köszönhetően a gyep kaszálása a repülőtér teljes területén megtörtént.

A nemzeti park reméli, hogy a jövőben is fenntartják az ürgék számára optimális fűmagasságot, mert a megfelelő gyepkezelés pozitív hatása már megmutatkozik az idei eredmények alapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában