kikapcsolódás

2019.12.30. 14:00

Feszültséglevezetésre nem jó módszer az alkoholfogyasztás

Jellemző, hogy az alkohol jelenti a kikapcsolódást az ünnepi időszakban, de az a megnyugvás helyett inkább olaj a tűzre, és feszültségeket okoz – mondta Schell Gergely pszichológus, hozzátéve, hogy az év végi fáradtságot máshogy érdemesebb kipihenni.

Brunner Mónika

Sokan várták a karácsonyt, a szeretet ünnepét, ugyanígy jellemzően a családok, baráti társaságok próbáltak ráhangolódni a meghittségre. Mivel ez az időszak leginkább a túlzott étel- és italfogyasztásról, a családtagok, barátok látogatásáról, a televízióműsorok nézéséről szól, az év vége egyfajta megnyugvást kellene, hogy hozzon az embereknek. Csakhogy inkább a régi korokra volt igaz, hogy az adventi időszak hagyományosan a lelassulás, a böjt, az elcsendesedés ideje. Ugyanis ma már inkább a vásárlási őrületről és a munkahelyi véghajráról szól az év vége. Emiatt gyakori, hogy a családtagok csak villanásnyi időre találkoznak egymással, és a meghittség elveszik a család ünnepi forgatagában. Ezért érdemes odafigyelni egymásra, másokra, hogy meg lehessen őrizni a szeretetteljes pillanatokat, az ünnep fényét.

– Könnyen történhetnek konfliktusok, veszekedések az ünnepek alatt, mert a családi együttlét sok feszültséget felszínre hozhat. Magyarországon sokaknak az alkohol jelenti a kikapcsolódást, a pihenést, ám annak fogyasztását nem ajánlatos túlzásba vinni, mert komoly feszültségek forrása lehet – mondta Schell Gergely pszichológus.

Köztudott, hogy az emberek az év végére már elfáradnak. Ennek oka lehet az is, hogy évek óta kimarad a nyaralás, és a szabadidő is munkával telik. Ezekben az esetekben túlhajszoltságról lehet beszélni. Azon pedig nem segít egy év végi úgymond nagyobb ivászat, hiszen az csak ideig-óráig okoz jókedvet, nyugalmat. Schell Gergely szerint a kiegyensúlyozottság legbiztosabb eszközei a jó emberi kapcsolatok, a rendszeres sportolás és valamilyen relaxációs, meditációs technika elsajátítása. Fontos, hogy az ember bármilyen helyzetben meg tudja magát nyugtatni.

– Az volna a minimum, hogy heti háromszor harminc percet sportolunk. A legajánlottabb a futás, az úszás vagy a kerékpározás, mert nemcsak az izmokat, hanem a szívet is megdolgoztatja. Amellett, ha észrevesszük, hogy évek óta nem foglalkoztunk egy-egy hobbival, nem tartjuk a kapcsolatot a barátokkal, akkor azon is érdemes változtatni. Be kell látni, mindenki fontos annyira, hogy ne csak a munkával töltse az idejét – mondta Schell Gergely pszichológus.

A távirányító a legjobb barát

Olvasóink között egy gyors felmérést végeztük, ki hogyan akar feltöltődni az új év kezdetére. Többen azt mondták, hogy már annak is örülnek, ha van egy kis idejük az alvásra, és amellett még tudnak magukkal is törődni. Emellett ők fontosnak tartották kiemelni, hogy az olvasással és a tévézéssel töltött időt is hiányolják. Mint kiderült, olyanok is vannak, akiknek az újév, az ünnepek ugyanolyan napok, mint a többi, így nem szőnek nagy terveket. Ám azt ők is hangsúlyozták, hogy egy egyszerű semmittevés a legjobb időtöltés, amikor nem kell a munkával foglalkozni. A családlátogatások, gasztrotúrák, kirándulások szintén elhangzottak a kedvelt időtöltések között.

A sportolást, az egészséges életmódot elhatározók száma szintén jelentős, az elvesztett életenergiát ők ezen az úton szeretnék visszaszerezni.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában