tini olvasóklub

2020.07.09. 20:00

Olvasótábor helyszíne a héten a megyei könyvtár

Olvasótáborban fogadták a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár tini olvasóklubjának tagjait a héten. A sok-sok olvasás mellett kézműveskedés és önismereti játékok is vártak a fiatalokra.

Hanol Erzsébet

Fotó: Mártonfai Dénes

A koronavírus-járvány ugyan hónapokra beszüntette a Tolna Megyei Illyés Gyula Könyvtár tini olvasóklubjaiban a személyes találkozások lehetőségét, de a fiataloknak így sem kellett lemondaniuk a foglalkozásokról. Kaposi Ildikó vezetésével ugyanis hetekig az online térben zajlottak az összejövetelek. Nemrégiben pedig ismét kinyithatott a könyvtár, ahol a héten olvasótáborban fogadták az ifjakat. A két olvasóklub tagjaihoz ötven órás közösségi szolgálatot teljesítő fiatalok is csatlakoztak.

Abban, hogy az olvasás és az ahhoz kapcsolódó eszmecsere hangsúlyos volt a három nap során, semmi meglepő nincs, ám egyéb programok is szerepeltek a kínálatban. Az első napon például az újrahasznosítás jegyében kézműveskedtek a táborozók, emellett pedig kedvenc könyveikből olvastak fel részleteket. Sőt, előzetesen már több idézetet összegyűjtöttek, így azokból is mindenki kedvére szemezgethetett. Klasszikusok éppúgy előkerültek, mint kortárs szerzők művei.

A folytatásban játéknapot tartottak retro percekkel, amikor is régi idők játékai kerültek elő, illetve különböző önismereti feladatokat oldottak meg a fiatalok. A tervek között szerepelt, hogy Mattioni Eszter tiszteletére – lévén, a tábor helyszíne közel esik a festőművész szülőházához – textilből mozaikképet készítenek, hogy azt vigyék magukkal ma a Vármegyeházára. Így szeretnék ugyanis megköszönni, hogy fogadták ott őket, és megajándékozni Mattioni Eszter kiállítóterét. A zárónap jelszava továbbá, hogy egyél hazait, vagyis mindenki valami házi készítésű finomsággal érkezett, és kínálta meg a többieket.

A megyei könyvtárban több mint egy éve működik tini olvasóklub, amelynek népszerűségét jelzi, hogy idővel a kezdő csoport mellett még egy alakult. Júliustól azonban egyesült a két társaság, új klubhelyiségük lesz ugyanis az intézmény fiókkönyvtárában, amelynek augusztusban kezdik a kicsinosítását.

Sok nevetés

Különböző okokból találtak rá a fiatalok a tini olvasóklubra. Van, aki a kötelező közösségi szolgálatát teljesítve maradt a csapat tagja, más a gyermekkönyvtárban értesült a létezéséről vagy az iskolatársaitól hallott róla.

Kaposi Ildikó a középiskolákhoz is eljuttatta a hírét. „Van benne egy csipet varázslat, két csipetnyi misztérium, megspékelve olvasási kedvvel. Ízlés szerint adunk hozzá némi drámát, egy kevés horrort, merőkanálnyi izgalmat és sok-sok nevetést. És nem rejtjük véka alá a véleményünket sem” – írta kedvcsinálójában a könyvtár munkatársa.

Borítókép: Előzetesen már több könyv- és versidézetet összegyűjtöttek a táborozók, így azokból is mindenki kedvére szemezgethetett a nyitónapon

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában