nemzetközi borverseny

2020.07.24. 11:30

Sikeresen szerepeltek a helyi nedűk a VinAgorán

Kiválóan szerepeltek megyénk két borvidékének borai hazánk egyetlen nemzetközi borversenyén, a Vin­Agorán, amelyet idén Szekszárdon rendeztek meg. Egy Champion díjat is sikerült megszerezni a hatból a szekszárdi Mikóczi Pincészetnek, a 2019-es évjáratú kékfrankos roséval. A hét nagyaranyérem közül pedig kettőt is szekszárdi borász kapott, de sok új, fiatal szakember nevét is érdemes megjegyezni.

Mauthner Ilona

Fotó: Makovics Kornél

Hét nagyarany-, száznegyven arany-, kilencvennégy ezüstérem, hat főkategória-győztes Champion díj, valamint további tizenkilenc különdíj született a Szekszárdon július 3–5. között szervezett Vin­Agora Borversenyen. Rekordszámú nevezéssel, kiváló bírálók munkájával zajlott hazánk egyetlen nemzetközi borversenye, ahová összesen 775 mintát küldtek tizenöt bortermelő országból.

Az idei év az egész világ számára egy szokatlan, lemondásokkal, kihívásokkal és tanulságokkal teli esztendő, pedig még csak a felénél járunk. A világjárvány nem csak mindannyiunk hétköznapjait forgatta fel fenekestül, de szinte minden ágazatot érintett valamilyen módon. Nem volt ez másként a borász szakmában sem, a világ nemzetközi és helyi borversenyeit – érthető módon – sorra lemondták. Az eredetileg április elejére tervezett Vin­Agorát is végül a járványügyi helyzet javulásának, valamint a város és a szekszárdi borászok rendkívüli segítőkészségének köszönhetően július 3–5. között mégis sikerült megrendezni, számos külföldi bíráló részvételével. A rendezvénynek a Babits Mihály Kulturális Központ adott otthont.

A hét nagyarany egyikét Heimann Zoltán szekszárdi borász Barbár cuvée 2017 bora kapta. Heimann Zoltán elmondta, nagyon jól esett neki az elismerés. Magát a Barbár cuvée-t 2006-ban készítették el először, azóta, ha kiváló az évjárat, ismét összeállítják. A nyertes bor több szőlőfajtából áll, így van benne cabernet franc, merlot és kékfrankos, illetve változó mennyiségben tannat nevű szőlőt is kevernek hozzá. Ez egy nálunk kevésbé ismert, a dél-francia borvidékről származó, rendkívül fűszeres fajta. Alkalmanként húszezer palackot készítenek belőle. Heimann Zoltán elmondta, a VinAgora eredményeit az éttermek, a borkedvelők is megismerik, így nagy reklám ez a pincészetüknek.

A másik nagyaranyat a szekszárdi Mészáros Borház Ohmerops cuvée 2017-es évjáratú bora nyerte el. Mészáros Péter, a pincészet egyik tulajdonosa elmondta, ez a bor cabernet franc, cabernet sauvignon és merlot házasítás, amit másfél évig hordóban, majd palackban érlelnek. – Azt tudtuk, hogy nagyon jól sikerült a borunk, de nem számítottunk arra, hogy a kategóriájában a legmagasabb pontot kapja majd, így különdíjat is megszavazott neki a zsűri – mondta a fiatal borász. Mészárosék 2003 óta készítik el az Ohmerops nevű cuvét, ami egyben a kedvenc boruk is. Testes, vörös, krémes, szép tanninokkal, így lehetne röviden jellemezni.

Mészáros Péter maga is részt vett a borbíráló bizottságok egyikében, mint mondta, erős volt a verseny, sok volt a hibátlan, jó bor, és az is nagy öröm, hogy a szekszárdi és a tolnai borvidékről egyre több a fiatal, eddig kevésbé ismert borász, akik kiválóan szerepeltek ezen a nemzetközi hírű versenyen is.

Kiválóan szerepelt a VinAgorán a szekszárdi Bodri Pincészet is, ők kapták a legtöbb érmet, négy aranyat és négy ezüstöt. Dr. Bodri István elmondta, nagyon örültek a sikernek, meg is dicsérte a munkatársait. A veje, Urbán Péter a főborásza a pincészetnek, az érdemi munka az övé, de a csapat minden tagja kivette a részét a munkából. Egy-egy ilyen nagy hírű borversenyen sokat lehet nyerni a jó borokkal, hiszen a hírük eljut minden borkedvelőhöz.

Sok-sok aranyérmet kaptak a megyei borászok

A legjobb magyar fajtaborok versenyében kiemelkedően szerepelt a Mikóczi Pincészet – Szekszárdi Kékfrankos Rosé 2019 – merlot borával, valamint a Takler Borbirtok Szekszárdi Primarius Merlot 2017 borával. Aranyérmet is több megyei borász bora nyert, így többek között a Garai Pincészet, a Szeleshát Birtok, a tolnai Illés Borház, Prantner Ferenc, az Eszterbauer Borászat, a Vesztergombi Pince, az Aliscavin Borászat, a Schieber Pincészet, a Fritz Borház, Sümegi Ákos, a Mikóczi Pincészet, a Bodri Pincészet, a Mészáros Borház. Sajnos az idén az ünnepélyes díjátadó elmarad majd, éppen a koronavírus-járvány miatt.

A borversenyt szervező Magyar Szőlő- és Borkultúra Nonprofit Kft. köszönetét fejezte ki Szekszárd városának, a Babits Mihály Kulturális Központnak és számos szekszárdi borásznak, hogy a borverseny minden munkálatát segítették, támogatták, mondta Zilahi Zoltán ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában