teveli lekvárfőző nap

2020.08.10. 11:30

A nagymányoki székelyek baracklekvárja lett a legjobb

A nagymányokiak főzték a legízletesebb sárgabaracklekvárt szombaton a Teveli Székely Kör hagyományos lekvárfőző napján.

Rónai Gábor

Fotó: Rónai Gábor

Négy üstben rotyogott a sárgabaracklekvár szombaton kora délután a teveli székely ház hátsó udvarán. Már messziről lehetett érezni az illatokat, szinte összefutott a nyál az ember szájában.

Harmadszor tartották meg a hagyományos lekvárfőző napot, amelyre idén először négy székely kör kapott meghívást. A vendéglátó teveliek mellett a dombóvári, a nagymányoki és a vaskúti székelyek is eljöttek, hogy „megvívjanak” a legjobb lekvárfőző csapat kitüntető címért. Végül a nagymányokiak lettek a győztesek, a teveliek a másodikak, a vaskútiak a harmadikak, a dombóváriak a negyedikek, de igazából ezen a napon mindenki nyert, aki ott volt a helyi székely házban.

Először a vaskútiakkal, aztán a dombóváriakkal lett szoros a teveli székelyek kapcsolata, a nagymányokiak idén először jöttek el, de biztosak lehetünk benne, hogy „címvédőként” jövőre visszatérnek, sőt a Teveli Székely Kör vezetője, Nagy Gabriella elmondása szerint további települések székely hagyományőrző csoportjait is meg akarják hívni.

Azt, hogy mi a legfinomabb baracklekvár titka, egyik csapat tagjai sem akarták elárulni, de annyit megtudtunk, hogy vannak titkos összetevők, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy a legfinomabb lekvár kerüljön bele az üstből az üvegecskékbe.

„Többféle szempont szerint pontoztuk a lekvárokat, figyeltük a színét, az illatát, az állagát, és az ízét is” – mondta lapunknak Nagy Gabriella, aki hozzátette azt is, hogy mindegyik csapat tizenöt kilogramm sárgabarackot kapott, amit Fazekas Márton helyi termelő ajánlott fel.

A zsűriben mindegyik székely kör delegált egy-egy tagot, hogy elfogultságnak még a gyanúja se merüljön fel.

Nagy Gabriella hozzátette, jövőre szeretnének más gyümölcsökkel is megpróbálkozni, elképzelhető, hogy 2021-ben szilva kerül az üstökbe.

A megfáradt és megéhezett csapatokat este finom sertéspörkölt várta, a napot finom borok melletti beszélgetés és táncos mulatság zárta.

A 2015-ben átadott székely ház egyre szebb és csinosabb, a székely szobarészleteket és a babagyűjteményt messzi földről érkeznek megcsodálni.

Nagy Gabriella elárulta, a jövőt illetően nagy terveik vannak, szeretnék a székely ház tetőterét beépíttetni, illetve azt is elmondta, hogy augusztusban egy hagyományos székely galuskafőző napot is szeretnének még tartani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a teol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában